Ron en Anita genieten van de beperkte vrijheid die er sinds vorige week geldt in de Deventer zwembaden.
Ron en Anita genieten van de beperkte vrijheid die er sinds vorige week geldt in de Deventer zwembaden. (Foto: Gerreke van den Bosch)

De Scheg waagt sprong in het diepe

Deventer - Als één van de eerste zwembaden in de regio stelde de Scheg haar baden vanaf 18 mei weer open voor publiek. ,,We hebben ervoor gekozen om gefaseerd te openen. Na de Pinksteren gaan we weer draaien met de zwemlessen", laat Anita de Kruijff manager zwemeducatie en toezicht weten.

Door Gerreke van den Bosch

Ron Vermaas uit Apeldoorn trekt vrijdagmorgen zijn baantjes in het bad. De banen zijn in in twee stukken gedeeld, tussen de beide delen is een ruimte afgezet met lint van anderhalve meter. Aan beide kanten van het bad zijn de linten over de breedte om emmers geknoopt. De voorschriften zijn streng en er is een route voor komende en gaande badgasten.


Ron: ,,Ik ben blij dat ik hier kan zwemmen. In Apeldoorn is het overdekte bad nog dicht. Ik wacht tot het Boschbad opengaat. Dat is in de openlucht en je hebt daar vijftig meter banen. Ik vind dat ze het in de Scheg goed hebben opgelost alhoewel ik nog wel wat suggesties heb. Als ik bijvoorbeeld met mijn vrouw zou komen zwemmen zouden we samen een hele baan kunnen gebruiken."


Anita knikt. ,,Wij hebben gekozen voor halve banen omdat we zo de veiligheid kunnen waarborgen van de zwemmers. Het moet ontspannend blijven. Het is niet de bedoeling dat als mensen komen zwemmen, ze steeds op moeten letten dat ze met hun handen of voeten niet in het vaarwater van medezwemmers komen. Voorlopig blijven we dit hanteren, niet alleen in de Scheg maar ook in het Borgele. Het banenzwemmen loopt goed. Sinds maandag hebben we 962 bezoekers gehad. We merken dat het aantal zwemmers per dag toeneemt. Op drie locaties kunnen tien tot twaalf personen tegelijk zwemmen. De volgende week worden daar zes aquasportlessen aan toegevoegd, met elk een capaciteit voor vijftien personen."

Geen recreatie

Om aan de 1,5 meter afstand te kunnen voldoen geldt een rooster met een zwemtijd van 45 minuten. Daarna is er 15 minuten om uit de natte kleren te gaan en de locatie te verlaten alvorens de volgende groep komt. Om deel te kunnen nemen is een reservering/bestelling verplicht: Losse e-tickets moeten op voorhand in de webshop worden gekocht. Heb je een geldig abonnement of meerbanenkaart dan kun je telefonisch reserveren of on line.


Recreatief zwemmen zit er volgens de manager voorlopig nog niet in. ,,Daar zitten veel haken en ogen aan. Als we helemaal opengaan, dan willen we dat het veilig is. Nu staat in de protocollen dat kids van nul tot twaalf jaar het zwembad in mogen maar ouders niet. Een kind op anderhalve meter houden in het bad kan natuurlijk ook niet. We kijken wat we kunnen aanbieden met in acht neming van de voorschriften. We hebben een hele zomervakantie voor de boeg en we willen de kinderen zoveel mogelijk aan het zwemmen houden. Je ziet dat mensen op dit moment veel het buitenwater opzoeken maar hoe veilig is dat voor kinderen die net hun zwemdiploma hebben of zelfs helemaal geen diploma? Sinds maart hebben kinderen niet maar gezwommen en het is wel iets dat ze moeten blijven doen. Ik denk dat het goed is dat mensen weten dat als de lessen starten we de kinderen individueel screenen. Waar is op dit moment hun beginpunt? Er zijn plannen om deze zomer zwemlessen aan te bieden. Daar kun je voor inschrijven. De informatie komt volgende week op onze site en de zwemlesouders ontvangen een mail hierover."

Sportbedrijf Deventer volgt de informatie van landelijke en lokale autoriteiten, zoals het RIVM en de GGD. Zelf wordt de Scheg ook goed in de gaten gehouden. ,,We hebben controle gehad van de handhavers van de gemeente Deventer. Ze waren tevreden. Toen we op vrijdagmiddag de protocollen van overheidswege ontvingen en naast onze ideeën legden, kwam het redelijk overeen. We hebben vervolgens in het weekend alles besproken en zijn maandags aan de slag gegaan met de looproutes uitzetten."

Dineke de Bril uit Deventer is trouwe bezoekster van het zwembad. ,,Ik zwem al meer dan een halve eeuw in de Deventer baden. Een situatie als deze is echter helemaal nieuw voor me. Het was wel even slikken toen ik binnenkwam en de halve banen zag. Het water was ook wel kouder dan normaal. Maar na er even in gelegen te hebben vond ik het toch wel heel fijn! Met name de vrijheid die je hebt in je eigen vlak. Ik ben blij dat het allemaal weer kan."

www.sportbedrijfdeventer.nl/descheg
        

        

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden