Presentator Rob Mulder en sidekick Tom Beltman verzorgden online een muziekbingo en 358 dorpsgenoten speelden mee! (foto: Rens Hulman)
Presentator Rob Mulder en sidekick Tom Beltman verzorgden online een muziekbingo en 358 dorpsgenoten speelden mee! (foto: Rens Hulman) (Foto: Rens Hulman)

Heel Schalkhaar viert dorpsfeest thuis 'Ik hoop dat iedereen er een hoop plezier aan heeft beleefd'

Schalkhaar - Vanwege de coronamaatregelen kon afgelopen weekeinde het jaarlijkse dorpsfeest SchalkhaarLife! niet doorgaan. De organisatoren hadden zaterdag wél, compleet met livestream, bingo's én bitterballen, voor alle dorpsgenoten een geweldig online evenement op poten gezet: SchalkhaarLife! OnAir!

door Rudy Brouwer

,,We wilden ons feestweekend niet zomaar laten passeren, zonder wat voor aandacht dan ook”, vertelt Hans Sanders namens de feestcommissie. ,,Na de persconferentie van de premier, half maart, hebben we even gedacht: het kan allemaal niet meer. Maar al snel wierp de vraag zich op: hoe kunnen we er dan tóch wat aan doen? Het idee was direct: iets online!”

Zieken

De organisatie hield lange tijd een slag om de arm. ,,Ons idee was in het begin wel afhankelijk van hoe het virus om zich heen zou gaan grijpen”, bekent Sanders. ,,Als er in Schalkhaar meer zieken zouden komen dan er al waren, dan hadden we ons afgevraagd of het wel gepast zou zijn om iets feestelijks te organiseren. We hebben dat tot het laatste moment iedere keer wel zo bekeken.”

De organisatie van de online activiteiten was steeds onder voorbehoud. ,,In goed overleg met de gemeente hebben we gekeken naar: wat zijn dan de mogelijkheden? We wilden voor alle doelgroepen iets doen. Ook voor de ouderen in het dorp. Maar die bereik je online moeilijker en de gemeente was bang dat er bij optredens in de tuin van het bejaardenhuis een samenscholing kon ontstaan. We hebben ons gehouden aan de regels van de gemeente. Ook om daarvoor in de toekomst een goede gesprekspartner te blijven.”

Ook voor de jeugd, voor wie sporten weer is toegestaan, moest toch worden uitgeweken naar iets online of iets dat in huiselijke kring kon plaats vinden. ,,We hebben daarmee wat minder ervaring dan met het organiseren van een groot tentfeest”, lacht Sanders. ,,Maar we denken dat we afgelopen zaterdag toch iets leuks hebben neergezet. Het was sowieso de bedoeling dat deze 20e editie speciaal werd. En dat was het! Al hadden we dat wel anders voor ogen, haha.”

Verbondenheid

,,Iedereen was enthousiast en keek er naar uit”, merkte Sanders. ,,Dat is ook wel die verbondenheid en saamhorigheid normaal met SchalkhaarLife! Dat moesten we nu met z’n allen een beetje missen. Het was mooi om te zien dat dat nu op kleinere schaal ook online wel tot stand kwam. En ik weet dat in sommige straten dorpsgenoten vanuit hun voortuin, op gepaste afstand, sámen een biertje zijn gaan drinken om SchalkhaarLife! te vieren.” Het organiseren van een online evenement was volgens de voorzitter een uitdaging. ,,We houden niet van het geëffende pad en proberen er normaal ook altijd wel nieuwe elementen in te brengen. Ik hoop dat iedereen in het dorp er een hoop plezier aan heeft beleefd en dat we zo toch sámen, op gepaste wijze, SchalkhaarLife! hebben kunnen vieren!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden