Foto:

Restaurant Bouwkunde maakt jubileumkookboek

Deventer - In november viert Restaurant Bouwkunde in Deventer haar 40-jarig jubileum. Het befaamde restaurant bij het gelijknamige theater groeide in die jaren uit van een eenvoudig theatercafé tot een gastronomische trekpleister. 

De coronacrisis heeft ook Bouwkunde hard getroffen, maar het team zit niet bij de pakken neer. De brigade onder leiding van Heleen Boom en Pieter van de Pavoordt, die gewoonlijk de gerechten bereidt en serveert aan de bezoekers, is aan de slag gegaan om gezamenlijk een bijzonder jubileumkookboek samen te stellen. Het boek zal op 17 november verschijnen ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het restaurant. Vrienden en relaties van het populaire etablissement in Deventer wordt gevraagd om het boek nú al te kopen. Vanaf 1 juni opent Restaurant Bouwkundeweer haar deuren.

Bijna veertig jaar geleden startten Heleen Boom en Pieter van de Pavoordt met hun kleine theater Bouwkunde in Deventer. Om de gasten te bedienen kwam er naast een bar ook een bescheiden restaurant, waar de theaterbezoekers voorafgaand aan de voorstelling een hapje konden eten. In de loop der jaren kreeg Pieter steeds meer gevoel voor het koken en Heleen verdiepte zich in de bijbehorende wijnen. In de loop van de tijd stelde ze een prachtige wijnkaart samen die zeer gewaardeerd wordt door wijnliefhebbers en werd bekroond als beste wijnkaart van Nederland.

Theater én restaurant
Inmiddels is Restaurant Bouwkunde uitgegroeid tot een begrip in Deventer met de combinatie van een sfeervol en eigenzinnig theater met een uitstekend restaurant. Vanaf 1997 organiseert Theater en Restaurant Bouwkunde bovendien ieder jaar poëziefestival Het Tuinfeest aan de vooravond van de Deventer Boekenmarkt in het eerste weekend van augustus. Jaar in, jaar uit komen ruim 1300 bezoekers naar dit sfeervolle festival met dichtkunst en muziek in de prachtige stadstuinen van het Noorderbergkwartier in de Deventer binnenstad.

Theater Bouwkunde heeft recent haar deuren gesloten, om op te gaan in het nieuwe theatercomplex Mimik aan de IJssel. Het restaurant gaat op de oude locatie verder met prachtige gerechten en wijnen. Kortgeleden kreeg het opnieuw een vermelding (Bib Gourmand) in de prestigieuze Michelingids, vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van het 3-gangenmenu.

Kookboek
Pieter van de Pavoordt: “Er is ons al vaak gevraagd of we niet eens een kookboek wilden maken met de beste recepten uit ons restaurant. Het 40-jarig bestaan leek ons een goede aanleiding om dat kookboek nu dan echt te gaan maken en nu het restaurant noodgedwongen dicht is hebben we besloten om er juist nu mee aan de slag te gaan.”

Bouwkunde kookboek 40 jaar theater café en restaurant bevat naast 25 klassieke Bouwkunde menu’s een kleine geschiedenis van het theater en restaurant en tal van bijdragen van dichters, schrijvers en kunstenaars. Bezoekers en andere liefhebbers van Bouwkunde kunnen vanaf vandaag een exemplaar van Bouwkunst bestellen. Ze kunnen naast de reguliere uitgave (€39,95) ook kiezen voor de luxe-editie (€395,-) met een originele, ingelijste litho van Bouwkunde van de hand van kunstenaar Jeroen Hermkens. ( 50 exemplaren)

Het boek is vanaf heden bij intekening verkrijgbaar via de website van het restaurant. De feestelijke presentatie zal plaatsvinden op 16 november in de theaterzaal van Bouwkunde bij het 40 jarig bestaan. Het is een feestelijk kookboek waar mensen daadwerkelijk uit kunnen koken maar ook een jubileumboek ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan.

Redactie: Heleen Boom, Pieter van de Pavoordt en Garrelt verhoeven
Beeldredactie: Annette en Pieter van de Pavoordt
Fotografie: Femke Teussink
Concept en eindredactie Garrelt Verhoeven
Litho voor omslag en luxe editie: Jeroen Hermkens
Grafische vormgeving en productiebegeleiding: Sander Pinkse
Druk: Wilco, Amersfoort
Bestek: Groot formaat boek ( 29x25cm) full colour 352 pagina’s, gebonden met stofomslag en leeslint
Exclusieve luxe editie € 395 met linnen band met stofomslag en leeslint, in een oplage van slechts 50 exemplaren, genummerd en gesigneerd, met een ingelijste kleurenlitho van Bouwkunde door Jeroen Hermkens ( lijstplaat 50 x 70 cm)
Voor meer informatie: www.restaurantbouwkunde.nl/bouwkundekookboek/ of neem contact op met Heleen Boom (tel. 0570614075 of 0644677550

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden