Chrisjan van Marissing kan weer lachen. Langzaam komt de handel weer op gang. (foto Koen Boswinkel)
Chrisjan van Marissing kan weer lachen. Langzaam komt de handel weer op gang. (foto Koen Boswinkel) (Foto: Koen Boswinkel)

Ervaring sleept Praamstra door crisis. 'Deventer mist als stad de impuls van de Boekenmarkt'

Deventer - Corona, geen Tuinfeest, geen Boekenmarkt...Valt het doek voor boekhandelaar Chrisjan van Marissing van Praamstra?

Door Gerreke van den Bosch

.,In maart aan het einde van de boekenweek werd pas goed duidelijk wat er gaande was met het coronavirus. Het had op ons een enorme impact. Op 10 maart hadden we Eus nog in de winkel om te signeren en het weekend erna werden de maatregelen afgekondigd. We zijn geen moment gesloten geweest. We hebben steeds doorgedraaid op een laag pitje. Het was een enorme terugval. Het duurde even voor het goed en wel tot ons doordrong. Er liep geen kip op straat en waar er eerder op vrijdag en zaterdag veel levendigheid was door de markt bleef het stil. Hoe gaan we dit overleven? Was de vraag die in mij opkwam toen iedereen zo plotseling en massaal thuisbleef", vertelt Van Marrissing.


Voor de deur van het pand van de Keizerstraat is het beeld inmiddels drastisch veranderd. BOA's kronkelen door de straten om mensen te wijzen op de regels, fietsen worden weer overal geparkeerd. Voor de boekenstad breekt een nieuw hoofdstuk aan.


,,Ons grote voordeel ten opzichte van de horeca was dat we open mochten blijven. En omdat we een hele ruime winkel hebben, was afstand houden geen probleem en konden we verder. Toch kelderde het aantal bezoekers tot een fractie van wat het was. In het begin was dat heel heftig. In de crisis van 2008 hebben we aardig met de rug tegen de muur gestaan. Het had vooral een persoonlijke impact: hebben we dat overleefd en gaat dit ons nu alsnog de kop kosten? spookte me dagelijks door het hoofd. Gelukkig is het niet gebeurd. Tijdens de crisis van destijds duurde het een paar jaar voor duidelijk werd dat we het gingen redden. De ervaring heeft me geholpen in het hanteren van deze noodtoestand. In de loop van april begon de verkoop weer wat te groeien en nu beweegt de omzet weer in de richting die we gewend zijn. Ik vrees niet meer voor het einde van Praamstra."


Bezoekers komen gericht binnen met een vraag aan één van de medewerkers. Anderen die bekend zijn, lopen direct door naar boven om hun slag te slaan. ,,De laatste weken, sinds de versoepeling, besteden mensen weer geld aan boeken De alarmerende berichten dat de boekhandels onderuit zouden gaan, had vooral betrekking op winkels in grote steden waar vaak grote keten gesloten bleven."

Deventer gaat een tamme zomer tegemoet zonder Deventer op Stelten en het grote boeken- en poezië-evenement. Van Marissing zucht diep, het blijft even stil. ,,Hoogtepunt van het jaar en er is niets te doen. We missen de omzet, maar veel meer de beleving van de stad die voor een dag door boekenliefhebbers wordt overgenomen. En die serene rust op zondagmorgen als handelaren hun waren uitstallen. Voor de stad is het een ramp omdat ze nu de impuls mist. Ook missen we het Tuinfeest als cultureel hoogtepunt. Geen enkele evenement kan de Boekenmarkt benaderen." www.boekhandelpraamstra.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden