Tim van Beek (l) en Tjarko Tuinstra zijn blij dat ze weer kunnen sporten. (Foto Gerreke van den Bosch)
Tim van Beek (l) en Tjarko Tuinstra zijn blij dat ze weer kunnen sporten. (Foto Gerreke van den Bosch) (Foto: Gerreke van den Bosch)

CrossFit klaar voor binnensporten

Deventer - Leden van CrossFit hoeven vanaf 1 juli niet meer op de oprit te trainen. ,,Fijn dat we onze faciliteiten weer verder uit kunnen breiden want we kunnen niet àlles naar buiten slepen", zegt CrossFit trainer Tjarco Tuinstra.

Door Gerreke van den Bosch

Ook Tim van Beek van Sportbedrijf Deventer is enthousiast over de verruiming van de maatregelen. ,,Fijn dat het weer op gang komt want er is veel afgelast. Wij zaten net in de voorbereiding van de 'Groenste obstakelrun' toen de corona uitbrak dus dit evenement van initiator Tjarco ging helaas niet door. Ik kreeg wel veel ander werk te doen mede doordat de gemeente Deventer een beroep op ons deed."


CrossFit wordt steeds populairder. Tjarko:,,In het begin dachten mensen dat het speciaal voor topsporters was, maar zo langzamerhand begint dat beeld te veranderen omdat er ook bekende Nederlanders aan CrossFit doen. Van origine komt het uit Amerika waar het wordt gegeven aan onder meer politie- en brandweermannen om hen fit te houden. We draaien elke dag een ander programma. Wat zo leuk is aan deze sport, is dat je er niet alleen fitter door wordt maar ook de community. Ons oudste lid is vijfenzeventig jaar."


Tjarko begon in 2010 met CrossFit. ,,Werken met gemotiveerde mensen en collega’s is het mooiste wat er is. De afgelopen twee maanden dat we stillagen zijn wel heel spannend geweest. Ik was bang dat we zouden omvallen. Veertig leden zijn gestopt omdat ze zelf in de problemen kwamen. Mijn angst dat het een sneeuwbaleffect zou hebben, bleek gelukkig ongegrond. Met financiële steun van de overheid en onze eigen buffer hebben we het kunnen redden. Gelukkig zijn de meeste leden ons blijven steunen. Er was zelfs iemand die de contributie voor een ander lid betaalde. Dat zegt wel wat over de sfeer en commitment binnen CrossFit. We merken dat het nu weer begint aan te trekken."

Tim wordt de laatste weken veelvuldig gebeld met vragen over de versoepeling van de regels. ,,Het is heel verwarrend. Het RIVM komt met adviserende maatregelen, Het regionale veligheidsteam stelt de protocollen op en de gemeente voert ze uit en dan kan heel divers zijn. Wat bijvoorbeeld in Deventer wél mag, kan in de gemeente Voorst verboden zijn. Het beleid verschilt per dag. Ik zie trouwens ook wel dat sommige mensen nog huiverig zijn om weer met hun sport te beginnen. Dat merk ik zelf bij de opkomst van de reddingsbrigade. Ik vind het wel spannend wat er nu gaat gebeuren met de sportverenigingen. De periode van overschrijving is aangebroken en ook de sponsors moeten weer worden vastgelegd. Kans is groot dat sponsoren nu afhaken. Ondanks de narigheid zijn er echter ook mooie dingen ontstaan zoals onderlinge contacten tussen verenigingen. Ik zie de toekomst positief tegemoet"

Tjarko knikt. ,,Ik ook. Ik ben blij dat ik iedereen weer zie en dat ik weer aan de slag kan want ik heb de mooiste baan van de wereld."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden