Michiel demonstreert de cameraval en de lokmethode. ,,Insecten zijn onmisbaar in elk ecosysteem. Ze zijn niet alleen bestuivers maar ook voedsel van veel andere dieren.''
Michiel demonstreert de cameraval en de lokmethode. ,,Insecten zijn onmisbaar in elk ecosysteem. Ze zijn niet alleen bestuivers maar ook voedsel van veel andere dieren.'' (Foto: )

Hoe krijgen we de insecten terug?

Deventer - Deventer bioloog Michiel van Zadelhof is bezorgd over de daling van de insectenpopulatie. ,,Insecten zijn onmisbaar in elk ecosysteem. Ze zijn niet alleen bestuivers maar ook voedsel van veel andere dieren.''

Door Gerreke van den Bosch

Uit onderzoeksresultaten uit Duitse natuurgebieden bleek in 2017 de totale insectenpopulatie in 27 jaar tijd met ruim driekwart te zijn gedaald. Radboud Universiteit Nijmegen stelt dat de Nederlandse situatie niet veel anders is. Bij van Zadelhof rinkelen de alarmbellen. ,,Dit is veel schokkender dan een bepaalde soort die afneemt. Het gaat nu om een heel fundament dat weggeslagen wordt.”

Op eigen initiatief nam hij contact op met de Radboud Universiteit en zo ontstond een samenwerking, ondersteund door de Ulebelt in de vorm van het project ‘Inmeet’. Samen met bioloog en onderzoeker Eelke Jongejans neemt van Zadelhof een lokmethode voor een brede groep vliegende insecten onder de loep. Wat gebeurt er met verschillende kleuren licht? Wat gebeurt er als je smeer, zoals honing, stroop of rotte groenten gebruikt? ,,Deze lokmethoden zijn er altijd al geweest, maar zelden in combinatie met een cameraval. Door verschillende vallen en lokmethoden kan de meest geschikte vangmethode voor een geautomatiseerd systeem getest worden. Vroeger werden gegevens over insecten met een netje in het veld verzameld. Tegenwoordig is er een project onder de naam 'Diopsis' dat cameravallen gebruikt voor het automatisch herkennen en tellen van insecten. Meer dan honderd camera’s zijn inmiddels uitgezet, die elke tien seconden een foto maken. Het verschil met ons project is dat zij niet lokken, wij wel."

Er is landelijk een grootschalig onderzoek gestart naar de afname. ,,Grote aantallen leggen het loodje. Wij willen weten wat er nu nog wel leeft in de landschappen. Men vermoedt dat agrarisch grondbeheer, waaronder het spuiten met insecticiden, een grote rol speelt. Daarom is onderzoek op agrarisch grondgebied belangrijk. Ik doe nu onderzoek op de Bloemenwei op de Ulebelt. Eerst moeten we het systeem zélf testen en dan later met boeren in Salland. We hebben hier groene boeren en reguliere boeren die veel maaien, mesten en spuiten. We hopen deze laatste categorie mee te krijgen om te zien wat de gevolgen zijn van hun landbouwmethoden ten opzichte van allerhande factoren. Het gaat erom dat we kijken of dit systeem werkt om het meetbaar te maken, net zoals bij het meten van pollen. Ik hoop de camera's volgende week in het veld te hebben. Alles is nieuw. Het zijn kleine stapjes die aan elkaar geknopt moeten worden."

Michiel demonstreert de werking van de camera. ,,We hebben drie opstellingen. Ik moet alles verzamelen, uitlezen en dan opsturen. Er is nog veel te ontdekken. Bij elke bloem hoort één insect. Elke bloem heeft bepaalde kwaliteiten nectar en stuifmeel en dat trekt bepaalde insecten aan."

www.ulebelt.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden