Tweeling Cornelis Elskamp (links) en Johan Elskamp (2e van links) samen met de broers Gert-Jan Wolters (2e van rechts) en Hans Wolters (rechts) voor het bedrijfspand.
Tweeling Cornelis Elskamp (links) en Johan Elskamp (2e van links) samen met de broers Gert-Jan Wolters (2e van rechts) en Hans Wolters (rechts) voor het bedrijfspand. (Foto: )

'Vader zei: je kunt ze beiden krijgen of geen'

Deventer - De eeneiige tweeling Johan & Cornelis Elskamp doet het al enige tijd wat rustiger aan. Niet zonder reden: na 47 jaar dienstverband, gaan de 63-jarige broers op 16 juli definitief met pensioen.

Johan & Cornelis Elskamp in gesprek met Gert-Jan & Hans Wolters over 3 generaties Wolters, veranderingen in het vak, memorabele momenten en bijna 100 jaar ervaring.Alles of nietsCornelis steekt van wal: ”Ik zal het nooit vergeten. We waren 16 jaar en vader nam ons mee naar de oude Wolters. De opa van deze twee heren. Hans lag in de wieg en Gert-Jan liep net rond. Eenmaal aangekomen bleek dat hij 1 leerling schilder zocht, maar daar moest vader niets van weten. “Je kunt ze allebei krijgen of geen van de jongens. Kies maar. De rest is geschiedenis.”

Gouden handen

“Toen wij begonnen, was het bedrijf nog veel kleiner; het kantoor was voorheen een kippenschuur en er was één pot met verfkwasten voor iedereen.” herinnert Johan zich. De mannen zijn opgeleid van aspirant tot gezel, maar al gauw zou blijken dat de broers gouden handen hebben en alle facetten van het schildersvak beheersen. Dit resulteerde in echt mooie klussen, zoals het stadhuis van Deventer, Landgoed De Parckelaer, Nieuw Rande, Het oude Loo, De Vanenburg, De Berkenlaan, Het Schol, Landhuis Matanze. Stuk voor stuk prachtige objecten die de broers met oog voor detail hebben onderhouden.

Paleis het Loo
Hun meest memorabele project? “Paleis het Loo, is zonder twijfel de mooiste klus geweest. Een project van bijna zes jaar, welke letterlijk de kroon op het werk is geweest. We hebben, als team, bijna 21.700 strekkende meter geschilderd. Het was ons laatste grote project.” 

Deventer trots
Toch is het niet alleen het grote werk waar ze trots op zijn. Johan: “Als we door Deventer lopen, en dan vooral het bergkwartier, is vrijwel al het schilderwerk van onze hand. Dat is prachtig.” Cornelis valt hem bij: “We waren kind aan huis. Mensen gaven ons de sleutel, zodat we zelf aan de slag konden. Dat vertrouwen moet je verdienen. Daar ben ik trots op.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden