Ondanks de coronaperikelen kon het bord toch nog geplaatst worden.
Ondanks de coronaperikelen kon het bord toch nog geplaatst worden. (Foto: Harry Mulder)

Paneel geplaatst bij oorlogsgraven

Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving plaatste in het kader van 75 jaar vrijheid Overijssel een informatiepaneel bij de zeven geallieerde oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Roeterdsweg. 

DIEPENVEEN - De tekst beschrijft de herkomst van de omgekomen bemanningsleden van twee verschillende vliegtuigen. Zowel het type vliegtuig, het vliegveld van vertrek uit Engeland, de missie en de oorzaak van de crash staan vermeld.

De bezoeker van de oorlogsgraven krijgt hierdoor een beeld van wat zich destijds afspeelde. De onthulling van het informatiepaneel zou op 11 april, de dag van de bevrijding van Diepenveen, plaatsvinden maar werd afgelast vanwege het coronavirus. Door het versoepelen van de covid-19 maatregelen kon het bord alsnog geplaatst worden.
Voor de kosten ontving de vereniging een bijdrage van het Dorpenplatform en de ANWB. Het plaatsen is gedaan door leden van de Werkgroep Begraafplaats Roeterdsweg.

Op elk graf op het geallieerde erehof in Diepenveen is een identiek grafteken van witte natuursteen geplaatst. In het reliëf staat een embleem en een kruis.
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden