Littie Diederen bij de vierlingbunker aan de Kletterstraat tussen het groen en de schaapjes.
Littie Diederen bij de vierlingbunker aan de Kletterstraat tussen het groen en de schaapjes. (Foto: Gerreke van den Bosch)

Koude Oorlog herleeft in Corona tijd

HENGFORDEN - Wat doe je als er opeens een heleboel soldaten rond je huis lopen? Dan ga je natuurlijk op onderzoek uit! Zo begint het boek over de IJssellinie van schrijfster Littie Diederen.
De auteur van 'Het bos is op slot' dat 1 augustus van de pers rolt, woont in het gehucht Henforden, net achter Diepenveen. Het maakt onderdeel uit van de IJssellinie. Littie is gids bij de IJssellinie en geeft les op scholen. "Ik houd van verhalen vertellen en dat miste ik in Coronatijd. Ik geef al een jaar of vijf les op scholen en ben al acht jaar gids voor de IJssellinie. Op de middelbare scholen fungeert de IJssellinie als kapstok voor het verdiepingsonderwerp Koude Oorlog. Half maart kreeg ik het idee om ook de jongere kinderen iets over deze oorlog te vertellen. Als ze in het bos komen, dat onderdeel uitmaakt van de IJssellinie, zijn ze altijd heel nieuwsgierig. Ik wilde iets verzinnen om een deel van het verhaal en de geschiedenis mee te geven. De Corona periode gaf met daar de tijd voor," licht Littie haar initiatief toe.

Door Gerreke van den Bosch

Spannend kinderboek
Ervaring als schrijfster van boeken heeft ze niet maar haar pennenvrucht doorstond de kritiek van een aantal kenners. "Toen ik hen het liet lezen waren ze enthousiast. Ze vonden het verrassend goed en leuk geschreven. Grotendeels berust het op fantasie, over wat had kúnnen gebeuren."
Het gaat over de avonturen van drie kinderen tijdens de bouw en de actieve periode van de IJssellinie, tussen Deventer en Zwolle. Zij ondernemen speurtochten, waarbij ze zelfs in de gevangenis belanden. Ze moeten hun huis uit omdat het onder water zal lopen. Ze logeren bij hun oom en slapen in een hooiberg. Uiteindelijk keren ze na drie maanden huiswaarts. Pas 38 jaar later ontdekken ze wat er nu eigenlijk aan de hand was.
Volgens Littie was de IJssellinie volledig onbekend voor de mensen in de omgeving. "Er werd verteld dat er een brug gebouwd zou worden. Het waren andere tijden. Mensen lazen alleen de plaatselijke krant en wat pastoor, schoolmeester en ouders zeiden was waar. Ik hoop dat kinderen het boekje leuk vinden, ik wel. Ik ben ook heel blij met de illustraties van Hendrik Rypkema. Het is voor de lol bedoeld en niet als schoolboek. Ik hoop dat het kinderen in de leeftijdsgroep van zeven tot tien jaar prikkelt en dat ze zich afvragen hoe het kon gebeuren."

De IJssellinie
De IJssellinie was een uiterst geheime waterlinie uit de Koude Oorlog, die ons land moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie, Als het plan tegen het 'Rode Gevaar' in werking gezet zou worden, betekende dit dat een 127 kilometer lange en vijf tot tien kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water gezet zou worden.

Geheimhouding
Alles rond de IJssellinie was omgeven met een zweem van geheimzinnigheid. Bij de aanleg/bouw werd vooral gebruik gemaakt van arbeiders uit de Randstad. De geheimhouding ging zo ver, dat zelfs het parlement niet werd ingelicht. Burgemeesters en hoge ambtenaren van de gemeenten langs de IJssel waren wél op de hoogte, maar hadden te maken met een zeer ver doorgevoerde geheimhoudingsplicht.
Er waren plannen voor evacuatie van de ruim 400.000 bewoners van de IJsselvallei, maar ook die waren zo geheim dat ze nimmer in de praktijk zijn getest. In het kader van de geheimhouding werd ook veel aandacht besteed aan de camouflage van de militaire en waterbouwkundige werken. Overigens waren ’de Russen’ redelijk op de hoogte, getuige onder meer een stafkaart die in het bezit is van de Stichting De IJssellinie.

Sloop
Na de toetreding van de Bondsrepubliek Duitsland tot de NAVO in 1955 werd de IJssellinie overbodig. In 1964 werd de linie opgeheven en begon de (gedeeltelijke) sloop. De geheimhouding van het verdedigingsnetwerk werd officieel pas opgeheven in 1990, na de val van de Berlijnse Muur.
Op en rond het landgoed De Haere, ten zuiden van Olst, zijn een aantal kazematten, bunkers en andere werken zoals een noodhospitaal in gerenoveerde staat aanwezig. Aan de Westelijke IJsseloever, ter hoogte van Welsum, zijn nog een zogenaamd landhoofd, een in originele staat verkerende commandopost en enkele kazematten te vinden.

'Het bos is op slot' (48 pagina's) is te koop voor 9,95 euro bij diverse boekhandels of bij de schrijfster via email l.diederen@xs4all.nl.

www.ijssellinie.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden