Niet alleen deurbelcamera's, maar ook beveiligingscamera's hebben een afschrikkende werking op de leden van het dievengilde. FOTO: SNIPW.
Niet alleen deurbelcamera's, maar ook beveiligingscamera's hebben een afschrikkende werking op de leden van het dievengilde. FOTO: SNIPW. (Foto: ChrisBaynham.com)

Laat inbrekers snel het hazenpad kiezen!

DEVENTER - In de afgelopen maanden, met veel thuiswerkende mensen, zijn er veel minder inbraken gepleegd. De politie spreekt over vele procenten minder. Inbrekers willen namelijk niet het risico lopen betrapt te worden. Maar als we straks weer minder thuis hoeven te werken, hebben inbrekers misschien wel extra aandrang om op pad te gaan. De ervaring leert dat ze dan de goed beveiligde huizen overslaan... 

Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraken bij de politie: “Als een inbreker een deurbelcamera signaleert, zal hij eerder het hazenpad kiezen. Ze hebben een grote afschrikkende werking. Bij een onderzoek in Almere in 2018 waarbij in een bepaalde wijk, waar veel werd ingebroken, bijna 100 digitale deurbellen werden geplaatst, nam het aantal woninginbraken sterk af”.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna de helft (46%) van de mensen die een inbraak hebben meegemaakt, om die reden een (deurbel)camera hebben geplaatst.

Coen Staal, voorzitter van deze stichting Nationale Inbraakpreventie Weken: “Vooral na een inbraak of poging tot inbraak­ grijpt wordt 2 tot 2,5 keer vaker naar dit hulpmiddel gegrepen. Sloten worden vaak direct na een inbraak vervangen, en in bijna de helft van de gevallen wordt tegenwoordig ook gelijk een camera geplaatst. Dat heeft alles te maken met het feit dat een inbraak grote gevolgen heeft voor het gevoel van veiligheid in je eigen huis. Een camera bij de voordeur versterkt het veiligheidsgevoel.”
Wie een camera plaatst, kiest bij de voordeur het meest voor een deurbelcamera (50%), maar ook de beveiligingscamera is steeds vaker in beeld (39%), terwijl 1 op de 9 slachtoffers van een inbraak(poging) een dummy-camera plaatst ter afschrikking. Slechts 1 op de 11 achterdeuren heeft een beveiligingscamera.

Het is niet verboden een camera voor de beveiliging van persoonlijk eigendom in te zetten. Wel zijn hieraan wat regels verbonden. Bijvoorbeeld wanneer de camera beelden opneemt, moet kenbaar gemaakt worden dat er camera’s hangen. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur. Dit vergroot ook de afschrikwekkende functie van het apparaat.
Daarnaast mogen de opgeslagen beelden maximaal 28 dagen bewaard worden en mogen ze voor derden niet bereikbaar zijn. Zorg dus voor het aan­passen van de default-inlogcode (vaak 1111) naar een persoonlijk code die niet makkelijk te achter­halen is.
Tenslotte mogen alleen opnamen gemaakt worden met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren of goederen te schenden. Maar wanneer iemand bijvoorbeeld de oprit in beeld wil en daarbij ook een deel van de stoep in beeld krijgt, dan is dit toegestaan. Soms is dat namelijk onvermijdelijk

‘Camera in Beeld’ is een beveiligde databank van de politie, waarin adressen staan van personen die hun beveiligingscamera hebben aangemeld. Zo kan de politie in geval van een misdrijf snel zien of er in de omgeving camera’s hangen. En om hulp vragen om de beelden te mogen inzien. Wie weet wordt de dader dan door die beelden herkend.
Staal: “We raden iedereen sterk aan om zijn beveiligingscamera aan te melden, want de beste misdaadbestrijding is het aanhouden van criminelen. Ook aan wie een dummy-camera hebt vraagt de politie deze te registreren, dan weten ze ook bij wie ze niet hoeven aan te bellen voor het opvragen van beelden.”

De inbraakcijfers dalen al jaren, maar volgens Staal blijft het nog steeds nodig om aan inbraakpreventie te werken.
“Mensen zien in dat het verstandig is om af en toe een onderdeel van je huis op inbraakgevoeligheid te controleren. En nu we allemaal meer tijd thuis doorbrengen, wellicht ook in de vakantie, kun je de beveiliging van je huis eens goed onder de loep nemen. Download de Inbraakpreventie-app die je vindt met de woorden: Stop Inbraak. En wil je een goede kluis, een camera plaatsen of verlichting buitenshuis, ook dan helpt de Inbraak Preventie-app met tips op weg."

www.stichtingnipw.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden