Foto:

Column Peter van den Boom: De eerste

  Column

In mijn argeloosheid heb ik lang gedacht dat, als je een column schreef in een lokale krant, je nooit meer rustig over straat zou kunnen. Op een willekeurige straathoek, voor de kassa in de supermarkt of op een zonnig terras, overal bestond de mogelijkheid om te worden aangeklampt door bezorgde of boze plaatsgenoten. Die zouden je dan fijntjes wijzen op een onjuiste voorstelling van zaken in één van je stukjes. Anders waren ze wel van mening dat je eens wat meer aandacht zou kunnen besteden aan de één of andere brandende, vooral zeer plaatselijke kwestie. Ik kreeg bij de gedachte alleen al een hoofd dat schuldig rood kleurde.

Door de wol geverfde columnisten konden mij wat dat betreft gerust stellen. Dat soort ontmoetingen hadden ze vrijwel nooit. Wel gaven ze me de raad om na een min of meer pittig stukje een paar dagen niet te vaak je socialmedia-accounts te checken. Dat kwam de nachtrust zeer ten goede. Sommige lezers bleven columns nou eenmaal op één lijn stellen met een nieuwsbericht, waarvan de inhoud uit feiten zou moeten bestaan en waarin niet de mening van de auteur zou mogen doorklinken.

Echter, een columnist heeft die vrijheid nu eenmaal wel en dat heeft mij altijd bijzonder aangesproken. Ik ben dus vast van plan de komende tijd die brandende, zeer lokale zaken aan te snijden die ik op mijn onregelmatige tochten door onze mooie IJsselstad ongetwijfeld ga tegenkomen. Of waar ik op gewezen wordt - ik denk dat ik dat nu wel aankan – dan wel over lees. En er mijn persoonlijke mening aan toe te voegen. Dan weet u dat vast…

Deventer mag dan regelmatig wat geringschattend een bedaard provinciestadje worden genoemd, dat neemt niet weg dat er ook hier voldoende speelt om je af en toe eens lekker over op te kunnen winden. Enfin, ik spring bij deze in het diepe.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden