Foto:

Column Peter van den Boom: Saai dozenpark

  Column

Iemand vroeg mij laatst: ‘Wat vind jij nou van dat A1 bedrijventerrein?’ Zoiets moet je mij niet vragen. Nog vers in het geheugen lag de ronkende publiciteit waarmee de destijds nog groene en grazige weiden door de gemeente werden aangeprezen als het aanstaande nieuwe visitekaartje van Deventer bedrijvigheid. Een schitterende toekomst lag onder ieders handbereik. Het was slechts een kwestie van de afslag Deventer Oost nemen en de ogen zouden worden verwend door prachtige, futuristische en duurzame bedrijfsgebouwen, omlijst door een kronkelende beek, veel groen en kwetterende vogels.

Ik ben er dus eens doorheen gefietst en tot mijn teleurstelling, niet tot mijn verbazing, is het ook hier een tikje anders gelopen. Laat ik met het goede nieuws beginnen: dat hotel van Van der Valk, hoewel het misschien pas volgend jaar open gaat hoorde ik uit betrouwbare bron, wordt vast een duurzame klapper voor het toerisme en de banenmarkt, chapeau! Maar verder…

Kijk, als je als particulier een eigen huis laat bouwen moet je aan ik weet niet hoeveel voorschriften qua bouwhoogte, volume, materiaal, kleurstelling enzovoorts voldoen. Snap ik, het oog wil ook wat. Maar voor het ontwikkelen van een bedrijvenpark gelden dergelijke richtlijnen blijkbaar niet.

Want wat er nu is opgetrokken ervaar ik als een geestdodende verzameling grijze en bruine dozen tussen wat onbestemd groen. Daarmee sluit het A1 Bedrijvenpark Deventer, zoals het officieel heet, naadloos aan in een eindeloze rij van uitwisselbare bedrijventerreinen in den lande. Niks geen fraai en onderscheidend visitekaartje van onze fraaie IJsselstad langs de door veel internationaal verkeer gefrequenteerde A1. Ging het blijkbaar toch weer alleen om het binnenharken van zoveel mogelijk bedrijven, no matter what. Ik kan niet anders dan mijn kennis vertellen dat ik dit bedrijventerrein uit esthetisch oogpunt als een mislukking beschouw. En dat vind ik dus een enorme, gemiste kans voor de stad.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden