[column Peter van den Boom] Mag de voedselbank weg?


Foto:
column Peter van den Boom

Mag de voedselbank weg?

  Column

Onlangs in het nieuws; het kabinet trekt miljoenen uit voor de voedselbanken. Op het eerste gezicht vond ik het een positief bericht in deze lastige tijden. Daarna begon het positieve beeld al wat bij te kleuren; zijn de voedselbanken nu ook al in nood? 

En in derde instantie was er van het rooskleurige beeld weinig meer over.
Want zijn deze voedselbanken er niet gekomen omdat veel mensen niet meer maandelijks rond kunnen komen van hun uitkering of minimumloon? Een miljoen mensen leeft in ons land inmiddels onder de armoedegrens. Daarom heeft elke plaats van enige omvang inmiddels een levensmiddelenuitgiftepunt waar steeds meer mensen, de schaamte voorbij, op af komen. De Voedselbank Deventer meldt in het jaarverslag over 2019 dat 237 gezinnen afhankelijk waren van haar diensten, landelijk ging het om 35.000 huishoudens. Aantallen die dit jaar ongetwijfeld hoger liggen.

Het bestaan van voedselbanken toont aan dat bepaalde onderdelen van ons economisch systeem niet deugen. Te veel mensen moeten het doen met te weinig geld om fatsoenlijk te kunnen leven. Uitkeringen en minimumloon zijn structureel te laag en zijn ook nog eens onvoldoende geïndexeerd voor de hogere uitgaven voor levensonderhoud en huren. Dan krijg je dus fenomenen als voedselbanken.

Als de regering besluit tot het structureel verhogen van uitkeringen en minimumlonen naar een acceptabel niveau, kunnen de voedselbanken worden afgebouwd. Helaas, met een paar luizige miljoenen wordt het falende beleid afgekocht en er nog goede sier mee gemaakt ook. Wrang, omdat de miljardensteunpakketten voor alles en iedereen ons tegenwoordig om de oren vliegen, en het begrotingstekort, vaak als excuus gebruikt om op sociale investeringen te korten, opeens geen issue meer blijkt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden