[column Peter van den Boom] Groen cadeau voor stad


Foto:
column Peter van den Boom

Groen cadeau voor stad

  Column

Ik stond afgelopen zondagmorgen met flinke spierpijn maar toch met een heel goed gevoel op. Lekker boeiend, denkt u natuurlijk maar wacht nog even met doorbladeren, het zit zo.

Ooit wilde de gemeente Deventer het Linderveld, het kleinschalige coulisselandschap, grofweg tussen de N348, de Oerdijk en Lettele, volplempen met industrie. Dat plan bleek veel te ambitieus. Ook een woest plan voor een safaripark met wilde dieren ging gelukkig niet door. Weides vol zonnepanelen kwamen er ook al niet.

Stichting IJssellandschap zag haar kans schoon en wist uiteindelijk met goede en vooral haalbare plannen 60 hectare in het gebied te verwerven. De vorming van een nieuw landgoed, Heerlijkheid Linde, pal tegen De Vijfhoek aan, kon van start gaan. Boerin Sanne en boer Christian Klein Koerkamp uit Lettele gaan er biologisch boeren, mensen laten kennismaken met natuurvriendelijk beheer en eigen producten verkopen.

Hoewel nu al aantrekkelijk voor wandelaars, fietsers en vogelaars, zijn er door versnipperd eigendom en intensieve landbouw veel waardevolle landschapselementen zoals heggen, hagen en bosschages verdwenen. Die komen dus weer terug!

Afgelopen zaterdag verzamelden zich vrijwilligers uit de wijk en van verder weg om te helpen nieuwe heggen aan te planten. Na een korte introductie en uitleg van de enthousiaste dames van Stichting Hoopheggen uit Olst gingen we aan de slag. Koud, mistig, miezerregen? Na tien minuten vergaten we alles en verdwenen de meidoorns, haagbeuken, vuilbomen en rozenstruiken in hoog tempo in de voorbewerkte grond. Het resultaat mag er zijn. Aan het eind van de dag is er ruim 600 meter aan heggen bijgekomen langs de Oerdijk. En dat is nog maar het begin. Veel wandelaars en fietsers uit De Vijfhoek reageerden alvast enthousiast. Komt u er binnenkort ook langs?
Die spierpijn verdwijnt, het goede gevoel blijft. Meer weten over die nieuwe natuur om de hoek? Kijk op heerlijkheidlinde.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden