[column Peter van den Boom] Spannend nieuw jaar


Foto:
column Peter van den Boom

Spannend nieuw jaar

  Column

Hèhè, 2020 zit er eindelijk op. Ik sta vast niet alleen met mijn verzuchting dat het afgelopen jaar wel drie keer zo lang duurde dan andere jaren. Vooral de laatste weken leek de tijd stil te staan. Nog niet zo lang geleden had ik daarvoor zowat een moord gepleegd, nu wilde ik de klok soms wel vooruit duwen.


Veel mensen deelden mijn eindejaarsopluchting, getuige de hoeveelheid vuurwerk die, ondanks het landelijke verbod, toch nog werd afgestoken nadat Danny Vera de Top 2000 in een leeg Beeld en Geluid-café had afgesloten. Want wat we allemaal willen is zo snel mogelijk weer terug naar ‘normaal’ en uit de huidige lockdown, die een eeuwigheid lijkt te duren. Of normaal wel weer hetzelfde ‘normaal’ zal zijn als dat van een jaar geleden, betwijfel ik overigens sterk. Digitale ontwikkelingen die al eerder in gang zijn gezet zijn door Covid-19 in een stroomversnelling gekomen. Met de app CoronaMelder worden we gewaarschuwd als we in de buurt komen van iemand die positief is getest. Een functionaliteit die straks ook vast nuttig is voor andere doeleinden, als we na een ingewikkeld en tijdrovend vaccinatieproces het virus eindelijk hebben verdreven naar de rand van ons dagelijks leven.

Andere digitale ontwikkelingen maken het ons mogelijk meer en vaker te gaan thuiswerken en studeren. Dat heeft gevolgen voor de drukte op wegen en vliegvelden, de leegstand op de kantorenmarkt en er liggen ook sociale uitdagingen. Structureel meer tijd thuis doorbrengen met gezinsleden, minder met collega’s of studiegenoten. Hoe gaan we daar mee om? Willen we dat eigenlijk wel? Eh, lastige vragen allemaal, zo vroeg in het nieuwe jaar. Laten we nu eerst even genieten dat we van die hatelijke 0 af zijn, zoals voetbaltrainers altijd roepen nadat hun team eindelijk de eerste wedstrijd heeft gewonnen. Ik wens iedereen een gezond en verstandig 2021 toe!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden