[Column Peter van den Boom] Zonnetje is boos


Foto:
Column Peter van den Boom

Zonnetje is boos

  Column

De media liggen vandaag de dag volop onder vuur; termen als fake news en nepmedia zijn dagelijkse kost. Ik vind dergelijke beschuldigingen meestal aantoonbare onzin maar ik begrijp wel dat niet iedereen de berichtgeving over bepaalde onderwerpen altijd even serieus meer neemt.

Ik stoor me zelf al langer aan de voortgaande popularisering bij de berichtgeving over het weer. Wat wij dagelijks meemaken als we deur uitlopen is de uitkomst van een zeer complex proces van hoge- en lagedrukgebieden, bepalend voor neerslag, bewolking, wind en temperatuur. Nu hoef ik echt niet elke dag een meteorologisch college maar tegenwoordig is men compleet naar de andere kant doorgeschoten. De weermannen en -vrouwen zijn om ondoorgrondelijke redenen diep door de knieën gezakt om ons bij te praten over de weersverwachting. Hierbij zijn bovengenoemde variabelen getransformeerd tot een soort stripfiguren die dagelijks spannende dingen meemaken.

Ze hebben het over de temperatuur die vanaf morgen een stapje terug zal gaan doen, het zonnetje dat vanmiddag zijn beste beentje voor gaat zetten of Koning Winter die op oorlogspad is. Wat volgt hierna? Cartoons die een rennende thermometer of een boos kijkende zon die door grijnzende wolken wordt tegengewerkt, voorstellen? Het nieuwste is dat stormen namen hebben gekregen, opdat wij ons er nog beter mee kunnen identificeren. Ik heb zelf liever dat Ciara of Dennis vlak voor ons land een andere afslag nemen, eerlijk gezegd.

Dat je ingewikkelde zaken voor de basisschool of het jeugdjournaal inzichtelijk maakt is natuurlijk prima maar voor volwassen mensen? Ik vind het ergerniswekkend en kinderachtig. Dus dames en heren van het KNMI, Buienradar en anderen; ik wil graag een ‘volwassen’ weersverwachting. Jullie kunnen het. Dank jullie wel alvast en nog een zonnige dag toegewenst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden