[column Peter van den Boom] Wintergluren


Foto:
column Peter van den Boom

Wintergluren

  Column

Het is januari, koud, donker, guur. Ik ben niet zo’n blij ei dat overal de zonnige zijde van inziet, integendeel zou ik willen zeggen, maar één ding vind ik wel erg leuk aan al die eindeloze rij dagen waarop de duisternis al vroeg invalt en waar menigeen licht depressief van wordt. Je kunt tijdens de dagelijkse avondwandeling zo mooi ongezien bij iedereen naar binnen kijken. Typisch Nederlands toch, hoewel iedereen gordijnen, lamellen of plissés heeft, gunnen we langslopers vaak, tot lang nadat het duister is ingevallen, ruimhartig een blik op ons woonkamerinterieur.

Als je wel eens een aantal woonprogramma’s op tv hebt gezien, is de verleiding groot om te denken dat veel Nederlanders inmiddels in een sfeervol interieur vertoeven dat enige samenhang vertoont qua meubilair en kleurstelling. Dat valt dus nogal tegen. Hoewel de traditionele BILLY boekenkast uit veel huiskamers lijkt verbannen (wie leest er nog boeken..) zijn al die andere, o zo betaalbare en praktische items uit de eindeloze IKEA-catalogus nog altijd dominant aanwezig. Verder veel spots met de lichtopbrengst van een buitenmodel bouwlamp boven eettafels en enorme, flikkerende televisies waar vaak niemand naar kijkt.

In de wetenschap dat een interieur veel zegt over het karakter van de bewoners slaat mijn fantasie dan heerlijk op hol. Veel IKEA-meubels? Gezinnen met jonge kinderen en een dito hond. Een bijna leeg interieur zonder planten maar wel een enorme televisie? Alleenstaande die vaak tot ‘s avonds laat buitenshuis werkt. Een kamer vol donkere meubels en een wandvullende boekenkast? Gepensioneerd stel. Enzovoorts.

Trouwens, is het bij jou zoveel beter in huis dan, hoor ik al verwijtend vragen. Dat zeg ik lekker niet, wel doe ik, zodra het donker wordt, zo snel mogelijk de gordijnen en de luxaflex dicht, ik houd namelijk helemaal niet van pottenkijkers…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden