[Column Peter van den Boom] Vurig gewenste winterkou


Foto:
Column Peter van den Boom

Vurig gewenste winterkou

  Column

Eerlijk gezegd had ik er niet meer op gerekend, en velen met mij. Want de klimaatverandering, overigens door sommige politici nog steeds gebagatelliseerd of afgedaan als een hoax, die gaat echt hard. Een paar jaar geleden hadden we nog wel eens iets dat op een winter leek, tegenwoordig loopt de herfst vanaf oktober door tot maart, waarna het voorjaar direct begint met sterk stijgende temperaturen.

Maar toen kwamen in januari opeens die geruchten; kranten en nieuwssites citeerden opgewonden meteorologen. Er was iets aan de hand met de polaire vortex, ik had er nog nooit van gehoord. Enfin, die was op iets van 50 kilometer hoogte boven de Noordpool in meerdere stukken gebroken en dat zouden we gaan merken. En we hebben het geweten. De oostelijke winden voerden opeens berekoude, polaire lucht onze kant op. We kregen een onbedaarlijk pak sneeuw over ons heen en daarna matige tot strenge vorst. Winters droomscenario. Sleeën, schaatsen, langlaufen, ijszeilen, iglo’s bouwen, het kon allemaal weer in eigen land.

IJsverenigingen kregen er leden bij

IJsverenigingen kregen er opeens weer leden bij en kunnen hun onvermijdelijke ondergang weer een tijdje uitstellen. Een wandeling over de Veluwe of de Sallandse Heuvelrug deed in sprookjesachtigheid niet onder voor de Oostenrijkse of Ardense variant. Heel prettig, we mochten er toch al niet heen. Veel mensen, mezelf incluis, knapten er enorm van op.

Op het moment dat u dit leest is het allemaal weer voorbij. Witte werelden zijn weer groen, de wakken weer zo groot als de Douwelerkolk, de dure klapschaatsen verstoffen weer op zolder. Maar we kunnen er weer even tegen, dit is wat we nodig hadden. Misschien is het de laatste keer echt winter geweest, maar dat zien we dan wel weer…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden