[Column Peter van den Boom] De gevreesde vierde kliko


Foto:
Column Peter van den Boom

De gevreesde vierde kliko

  Column

Van min 10 naar plus 20 graden binnen een aantal dagen. Vorige week waren we allemaal blij met een onverwachte portie onvervalste schaats- en sneeuwpret, nu kunnen we jubelend genieten van onverwacht hoge lentetemperaturen, en het is nog niet eens maart. Toch werd mijn lentestemming enigszins bedorven door een schrijven van de gemeente Deventer. Hierin werd de komst van een vierde kliko aangekondigd, ditmaal eentje voor het oud papier. Het kwam niet als een verrassing maar ik vond het toch een tegenvaller.

Behalve dat het voor steeds meer bewoners een puzzel wordt om al die plompe gevaartes een plek te kunnen geven, mooier wordt het er niet op, is er ook sprake van een gemiste kans. Eentje om het aanbod van oud papier direct sterk te limiteren. Sinds kort weet ik dat ze bij de gemeente meelezen daarom wil ik toch nog even herhalen wat ik er in eerdere column over heb gezegd.

Met stickers enorm besparen op drukwerk

Ik noemde de gemeente Rheden als voorbeeld. Standaard krijgen de inwoners daar nog wel de huis-aan-huis bladen, niet-commerciële folders en wijkkranten in de bus. Wie ook commercieel drukwerk wil blijven ontvangen plakt een ja/ja sticker op de deur. Wie niets wil de nee/nee variant. Simpel en zeer effectief.

Er hoeft veel minder drukwerk te worden opgehaald. Dat scheelt ook een hoop bomen. De hele invoering van die papiercontainer voor elk huishouden (wat kost dat eigenlijk?) was misschien niet eens nodig geweest. Waarom heb ik hier niemand van de gemeenteraad over gehoord? Is er überhaupt wel serieus gekeken hoe andere gemeenten hiermee omgaan? Voor een gemeente die zich afficheert als een volwaardig lid van de Cleantech-regio, die onder meer focust op het realiseren van een circulaire economie, toch een slechte beurt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden