[Column Peter van den Boom] Media versus fake nieuws


Foto:
Column Peter van den Boom

Media versus fake nieuws

  Column

NOS=fake nieuws, de klacht komt regelmatig voorbij op protestborden of in eigen beheer gedrukte T-shirts tijdens demonstraties. Vooral ‘rechtse’ politici laten de kreet tijdens interviews nogal eens aan de lippen ontsnappen, vooral als er voor hun minder welgevallige feiten naar buiten zijn gekomen. Bijna altijd is de nepnieuws beschuldiging aantoonbaar niet waar.

Wat ik wel zorgelijk vind aan de zogenoemde gevestigde media is dat de focus is verschoven. Er is meer en meer aandacht gekomen voor relatief onbenullige zaken, sport, BN’ers en aan wat in het jargon human interest heet. Een fatsoenlijk literair boekenprogramma is er niet meer, maar elke hele of halve BN’er die een boekje heeft geschreven krijgt uitgebreide exposure op tv en in de krantenbijlages.

Halve BN’ers met een boekje

Die bijlages graven tijdens paginalange interviews vaak ook diep in de moeilijke relatie die een bekende acteur had met zijn moeder of weggelopen stiefzus. Ik zou liever iets lezen over acteer- of schrijftechnieken of hoe het stuk, de serie of het boek tot stand is gekomen. De redactie heeft er vrijwel geen interesse voor en denkt dat ik dat ook niet heb. Geen idee waar dat op is gebaseerd.

Ander voorbeeld: De afgelopen periode werd er in praatprogramma’s veel tijd ingeruimd om de kansen op een mogelijke Elfstedentocht te bespreken, zelfs toen al duidelijk was dat de vorstperiode snel voorbij zou zijn. Ik dacht dat we, naast COVID-19, wel wat urgentere issues hadden; de stikstofcrisis, de sterke achteruitgang in biodiversiteit, klimaatverandering, de energietransitie, woningnood etc. Deskundigen die daar iets zinnigs over konden zeggen zaten echter niet aan talkshowtafels want daar zaten Erben Wennemars en Gordon al.

Tja, zo bezien is die fakenieuws beschuldiging nog niet eens zo gek..

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden