[Column Peter van den Boom] Van boek naar Big Mac


Foto:
Column Peter van den Boom

Van boek naar Big Mac

  Column

De mogelijke komst van een derde vestiging van Mac Donalds, ditmaal in de binnenstad, maakt heel wat los in Deventer. Eerst was er, voor de vele boekminnaars in onze stad, de schok dat boekhandel Praamstra in het beeldbepalende hoekpand op de kop van de Brink zich vanaf deze zomer zou gaan terugtrekken op een kleiner pand in de Lange Bisschopstraat. Toen kwam het nieuws dat de volgende huurder mogelijk een roemruchte fastfoodketen zou kunnen worden. Dat viel veel mensen pas echt zwaar op de maag, mogen we wel zeggen.

Naar verluidt heeft de Mac nog niet eens een aanvraag bij de gemeente gedeponeerd. Toch is een razendsnel opgetuigde socialmedia-petitie tegen de komst van de cheeseburgerboer al duizenden keren ondertekend.

Ik wacht nog op een tegenpetitie

Ik wacht nog op een tegenpetitie die de entree van Franse frietjes in de binnenstad juist toejuicht. Kijken wie de meeste medestanders weet te verzamelen. De verantwoordelijk wethouder Thomas Walder zal waarschijnlijk die tweede variant enthousiast ondertekenen. Hij ziet alleen maar voordelen en wijst de tegenstanders op de aanwezigheid van al die andere aanbieders van ongezond voedsel in de binnenstad en dat je daar nooit iemand over hoort klagen.

Los van de vraag of je voor of tegen bent, lijkt het me geen goed idee dat een vertegenwoordiger van de gemeente alvast een eigen voorkeur in de media uitvent. Andere mogelijke gegadigden zouden zich bij voorbaat al achtergesteld kunnen voelen, geef ze eens ongelijk, en afzien van een aanvraag. Dat lijkt me dus zeker niet in het belang van de binnenstad.

Ben trouwens benieuwd of andere fastfoodketens ook een gooi zouden willen doen naar een vestiging in Deventer. Of krijgen ze hier sowieso geen voet tussen de deur, zoals de geruchten gaan, en zien ze er daarom bij voorbaat van af? Wordt vervolgd..

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden