Walk & Meet


Foto:

Walk & Meet

  Column

De coronatijd is een stukgedraaide langspeelplaat. Het duurt allemaal eindeloos en we kunnen nog steeds maar weinig. Met de komst van de lente lonken de terrassen en de vakantie-eilanden, maar ja, we mogen nog niet. En dus wandelen we ons een ongeluk en weten we, al stappen tellend, inmiddels alles van elkaar en kennen we elke boom en straathoek in de omgeving.

In Schalkhaar staat een AZC waar honderden mensen uit alle windstreken verblijven, wachtend en hopend op een gelukkige afloop van hun asielprocedure. Kennen doen ze hier niemand. Ondertussen willen ze wel graag meer weten over ons vreemde land dat misschien hun nieuwe vaderland wordt; wat houdt ons bezig, wat eten we, hoe wonen we, hoe leven we? Lastig, omdat het aantal ontmoetingen met Nederlanders buiten het AZC drastisch is beperkt.

Wandelen kan dus altijd

Wat dus nog wel kan is wandelen. En dat is precies wat de Stichting Present Deventer organiseert. Walk & Meet heet het programma in goed Nederlands, maar goed, de intentie is om eens een uurtje te gaan wandelen met een asielzoeker. Die kijken echt uit naar dit soort vormen van contact, helemaal als ze al maandenlang verblijven in een bescheiden woonruimte, kan ik me zo voorstellen. Dus ik had me via een digitaal formulier opgegeven op de website van de stichting. En twee dagen later kreeg ik al bericht. Er is een match. En nu heb ik een naam en een telefoonnummer gekregen.

Binnenkort ga ik coronaproof wandelen met een volslagen onbekende. Best spannend allemaal. Want, waar ga je het over hebben? Kun je alles vragen? Of is het beter om bepaalde onderwerpen te vermijden? Wat wil ik laten zien van onze stad? Ontstaat er een klik? Hebben we misschien gemeenschappelijke interesses, op welk vlak dan ook?

Binnenkort een verslag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden