Logo deventerpost.nl


Foto: PR

Voorjaar in glas

  Column

Vorige week had ik het voorjaar in het glas. Een hele serie roséwijnen uit de Provence, uit de omgeving van Saint-Tropez, was binnen om te proeven. Kraakvers in de fles, het fruit spatte eruit. Een spannend moment, want het waren de eerste roséwijnen die ik proefde van de nieuwe oogst. En ze komen uit de streek waar zonder meer de beste roséwijnen gemaakt worden: de Provence. En ik kan u verzekeren: de kwaliteit is uitstekend.

Opmerkelijk is als altijd het verschil tussen verschillende cuvées van dezelfde wijnmaker. Wellicht goed om te weten: een 'cuvée' is een wijn uit één vat (of meerdere vaten) met een eigen karakter. Bij meerdere cuvées, zijn er meestal naast de 'basiswijn' ook enkele wijnen van hogere kwaliteit, gemaakt van een bijzondere selectie van druiven. Overigens wordt rosé altijd gemaakt van blauwe druiven, die een korte schilinweking hebben gehad.

Bij deze roséwijnen proef je duidelijk de verschillen. De basisrosé is heerlijk fruitig en sappig en mooi zalmroze van kleur. Een volgende cuvée is lichter van kleur, wat kruidig en heeft een mooie lange afdronk. En de topcuvée is een feest. Een zeer lichte zalmroze tint, voorjaarsgeuren stuiven het glas uit en de afdronk is geweldig. Een echte wijn, met 'bite' en karakter. Hoe bleker hoe beter, zo lijkt ook hier het geval. Maar de wijnen hebben één ding gemeen: alleen al de kleur doet je verlangen naar de zon.

En het werkt ook andersom: ook als je in deze tijd van het jaar een glas rosé drinkt dan proef je de lente! Zeker als buiten de zon schijnt, en in gezelschap van lekkere hapjes of een frisse salade. Ook een gegrilde vis met een goed glas rosé wordt al gauw echt genieten.
Naar mijn mening kun je rosé dus vrijwel het hele jaar door drinken. Voorwaarde is wel dat je een goede rosé pakt, een 'echte' wijn zogezegd. Gegarandeerd dat je er een goed humeur van krijgt en in combinatie met een passend gerecht veel plezier.

Geniet van de lente!

Bert Nollen, Proef!Wijnwinkel, Diepenveen

Reageer als eerste
Meer berichten