Logo deventerpost.nl


Arthur Rijker
Arthur Rijker

Column Arthur Rijker: Evenwicht?!

  Column

Geluk is naar mijn mening het ultieme niveau een mens kan bereiken. Geluk is echter ook zeer fragiel. Heb je net het gevoel van ultiem geluk, hoeft er maar iets te gebeuren of het geluksgevoel kan zomaar volledig verdwenen zijn. Geluk is van enorm veel factoren afhankelijk, factoren die uiteindelijk terug leiden naar jezelf. 

Voorbeeld hiervan is gezondheid. Zonder een goede gezondheid is het ervaren van geluk een stuk moeilijker, of zelfs onmogelijk. Gezondheid is, voor een groot deel, positief te beïnvloeden. We weten allemaal dat roken, drank, drugs, stress, straling, teveel eten een negatief effect hebben op onze gezondheid. Ook weten we dat bewegen een positief effect op onze gezondheid heeft. Maar de mens is een vreemd wezen, want als we dit allemaal weten waarom wordt er dan nog steeds gerookt? Ligt onze mobiele telefoon op het nachtkastje terwijl we slapen? Eten we slecht en teveel? Bewegen we te weinig? Leven veel mensen om te werken in plaats van dat ze werken om te leven? Hoe komt dat toch? Waardoor kunnen we ons niet motiveren te matigen en daardoor te genieten? 

Alles draait om evenwicht in het leven. Aan de ene kant genieten en aan de andere kant bewustwording. Wanneer we namelijk een evenwicht vinden is het mogelijk te genieten van alles wat 'lekker' is en toch een vitaler leven bereiken. Een glaasje of een dessert alleen in het weekend nuttigen in plaats van dagelijks, maakt een groot verschil. Andersom werkt het trouwens ook! Je hoeft echt geen zeven dagen per week keihard te sporten om gezond te zijn, in tegendeel! Wetenschappelijk is er bewezen dat drie à vier maal per week gematigd bewegen een geweldig positief effect heeft op de gezondheid. Zie ook hier het evenwicht.

Inkomen is ook zo'n voorbeeld, waarom telkens maar meer, meer, meer… Om een grotere auto te kopen? Of een keer extra op vakantie te gaan? Maar om dat te bereiken moet je langer en/of harder gaan werken. Meer stress, minder tijd voor het gezin en ga zo maar door zijn het gevolg. Vreemd eigenlijk, maar zo werkt het wel. Door aan de ene kant iets te doen, valt er aan de andere kant iets weg. Nu is het wel zo dat om een evenwicht te vinden je een keer de 'uitersten' moet hebben gevonden, want hoe weet je anders waar het midden is?

Reageer als eerste
Meer berichten