Logo deventerpost.nl


Arthur Rijker
Arthur Rijker

Column Arthur Rijker: Vaderdag

  Column

Als kind begreep ik niets van Vaderdag. 'Waarom is er een dag voor je vader (of moeder)?', ' zo'n dag is vast bedacht door de commercie om omzet te genereren', zijn voorbeelden van mijn gedachten die tijd. Naarmate ik ouder werd begon ik te beseffen hoe bevoorrecht ik ben deze dag te mogen vieren. Ik ben in de zeer gelukkige omstandigheid een fijne band met mijn vader te mogen hebben, werk wekelijks met hem en geniet ervan hem om me heen te hebben. Besef me terdege dat niet iedereen in deze gelukkige omstandigheid is, wat mijn gevoel van voorrecht nog groter maakt.

Gevoel is niet in woorden uit te drukken en daarom is een dag als Vaderdag zo leuk. Op deze dag is het mogelijk zonder woorden duidelijk te maken hoeveel je om je vader geeft, hoe blij je bent met hem in je leven en nog belangrijker, hoe fijn het is dat hij er nog is. Ook hier mijn besef over mijn bevoorrechte positie, want mijn vader is er nog. Natuurlijk weet ik niet hoe ik in de toekomst denk of handel, maar zoals ik nu in het leven sta zal ik, ook wanneer hij er niet meer is, op Vaderdag aan hem denken. Wat vroeger een 'moetje' was, is nu een groot plezier; mijn vader bezoeken op Vaderdag.

Natuurlijk besef ik dat het een 'bedachte dag' is, maar het blijft gewoon leuk! Dit schrijvende kom ik terug in de realiteit en het besef dat je ieder moment moet beseffen hoe uniek het is zoveel van en met iemand te genieten en niet maar één keer per jaar. Het verleden is een (hopelijk) mooie herinnering en maakt wie je bent, de toekomst is onbekend, maar het heden is nu. Leef nu, besef wat je kunt, mag, kan, help anderen, wees tolerant en tevreden. Natuurlijk loopt het allemaal wel eens zoals je niet zou wensen, haal daar dan kracht uit, zonder tegenwind wordt je immers nooit sterker. Maak gebruik van je innerlijke kracht en ontwikkel jezelf daardoor.
Als ik naar mijn vader kijk is hij daar 'meester' in. 'Ieder huisje zijn kruisje' zijn woorden die hij gebruikt als het eens tegenzit en behoudt altijd zijn rust. Door rustig te blijven kan een mens zijn/haar emoties parkeren en zo zorgen dat ze niet in de weg gaan zitten. Emoties zijn mooi en behoren bij het leven, helaas zorgen ze ook voor blokkades. Wat Vaderdag je allemaal wel niet doet beseffen. Pa, bedankt!!

Reageer als eerste
Meer berichten