Logo deventerpost.nl


Foto: PR

Column Bert Nollen: bezoek wijnboer

  Column

Regelmatig krijg ik de vraag naar tips voor het bezoeken van wijnboeren op vakantie. Hoe leuk is het inderdaad om een wijndomein te bezoeken waar je op vakantie bent of op de heen- of terugreis.

In veel wijngebieden in Frankrijk heb je de Route des vins. Het leuke van zo'n route is dat je op plekken komt waar je anders zo gauw niet komt, over kleine weggetjes door de wijngaarden en langs vele wijndomeinen. Trek er gerust een dag voor uit en geniet dan op je gemak van het landschap, de sfeer en de verhalen van de boeren die je bezoekt. En natuurlijk van de wijnen! Bij het bezoek aan een wijnboer is mijn ervaring dat je altijd welkom bent. Althans binnen de openingstijden, meestal tussen 9 en 12 en tussen 14 en 18 uur. Tussen de middag zijn vrijwel alle wijndomeinen gesloten. De ideale tijd dus op het gemak te genieten van een lekkere lunch.

In de vakantieperiode is de oogst nog niet begonnen, de boeren hebben meestal nog wel tijd om bezoekers te ontvangen. Zo heb ik eens op een mooie julidag in de Bourgogne vier wijnboeren bezocht. Als je nu meer wilt dan 'alleen maar' proeven, laat dan duidelijk je interesse blijken. Vraag naar de oogstverwachting, zijn 'terroir' en hoe de wijn wordt gemaakt. Als de boer er een beetje zin in heeft, neemt hij je eerst mee naar buiten, om zijn wijngaarden te laten zien. Daarna kom je in de cave, waar de wijn wordt gemaakt. Een slok wijn uit een vat waarin de wijn nog ligt te rijpen hoort daar vaak bij! Tot slot kom je in het proeflokaal en begint het grote genieten…de wijnen waar ziel en zaligheid van de boer in zit kunnen worden geproefd. Het spreekt voor zich dat je dit met respect doet. Natuurlijk is je eigen smaak bepalend of de wijnen je bevallen of niet. Maar vanzelfsprekend ga je na zo'n bezoek altijd wel met een paar flessen (of dozen…) de deur uit. Een tip: bepaal je eigen voorkeur aan het eind van de dag om later meer van je favoriete wijn in te slaan, mits de ruimte in de auto het toelaat.

Bon voyage!

Bert Nollen - Proef!Wijnwinkel, Diepenveen
(www.proefdiepenveen.nl)

Reageer als eerste
Meer berichten