Column Bert Nollen: Geduld is een schone zaak


Foto: PR

Column Bert Nollen: Geduld is een schone zaak

  Column

En dan is het er, word ik er weer eens aan herinnerd waarom ik wijn zo boeiend vind. In dit geval overkwam het me dit weekend, bij een heerlijke Boeuf Bourguignonne. Dit is een van mijn favoriete gerechten en markeert voor mij het begin van de herfst. De uitgelezen wijn bij dit gerecht is een smaakvolle rode Bourgogne.

Ik dook mijn wijnkast in en vond een fles Mercurey 1e Cru 'Les Peuillets' van Chateau de Chamilly uit 2008. Een prima wijn, die in zijn jonge jaren wat boers en hard was. Ik werd erg nieuwsgierig hoe deze wijn zich zou nu zou tonen, bijna 10 jaar oud. Op zich niet heel oud voor een mooie Bourgogne, maar voor het gros van de wijnen toch wel op of over het randje.


Na het ontkurken kwam het moment suprême: zorgvuldig schonk ik de wijn in het ruime glas. De kleur was prachtig, zacht rood met bruin-oranje schakeringen, iets doorschijnend. De geur was subtiel, licht aards, heel zacht en rijpe bosaardbeien, cederhout. En in de mond ontvouwde zich een fluwelen zachtheid met ingetogen kracht.

De meeste wijn wordt tegenwoordig gemaakt om jong te drinken, bij voorkeur in de eerste 2 tot 3 jaar na de oogst. Met de huidige wijnmaak-technieken zijn de boeren in staat om ook wijnen die vroeger langer moesten rijpen sneller drinkbaar te maken. Het resultaat zijn vaak wijnen met veel fruit, sappig met soms lichte houtrijping. Wijnen die veel mensen lekker vinden. Door deze ontwikkelingen worden er steeds minder wijnen gemaakt om te 'ouderen'. En dat terwijl de magie van de wijn zich vooral in het rijpingsproces toont. Geweldig hoe wijnen van 5, 10 of zelfs 20 jaar oud kunnen smaken. Echt héel anders dan jonge wijnen.

Een ervaring die mij dit weekend weer ten deel viel, en met zeer veel genoegen. Mijn tip voor u: waag u eens aan oudere jaargangen of leg eens mooie wijn voor meerdere jaren weg.

Ik wens u spannende wijnbelevenissen!

Bert Nollen - Proef!Wijnwinkel (www.proefdiepenveen.nl)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden