Logo deventerpost.nl


Cor Koppert
Cor Koppert (Foto: Pr)

Column Cor Koppert: Nuttig afval

  Column

Wonen in een groene omgeving , vooral met bomen in de tuin en de buurt, houdt in dat je deze weken regelmatig blad zult ruimen. Met wat geluk blaast de wind het van je weg, maar geheid is er altijd wel een hoekje waar het zich verzamelt.


Bijvoorbeeld bij de voordeur, zodat je bij thuiskomst steevast wat blad mee naar binnen neemt. Of erger nog in de goten, met kans op een verstopte afvoer. Dit is één van de ongemakken van dit jaargetijde die we tussen het groen voor lief moeten nemen. Maar wat te doen met al dat blad? Ik denk dat het bij velen in de groene container verdwijnt of op een plek in het openbaar groen wordt gedeponeerd. Het Groenbedrijf doet dan de rest. Waarom niet zelf gebruiken? Zeker als je in staat bent om het te kneuzen of fijn te "malen", bijvoorbeeld door het door de grasmaaier heen te halen, kan het uitstekend gebruikt worden om er in de winter de borders mee te bedekken. Het biedt bescherming voor planten die wat minder winterhard zijn, het voorkomt dat de grond dichtslaat bij plensbuien en daarna groen uitslaat, het onderdrukt onkruid en het bodemleven is er ook nog mee gediend. Wat wil je nog meer? Hoe fijner het is, hoe minder je er in het voorjaar van terug vindt. Zelf meng ik er de laatste grasmaaisels doorheen en ook dat is eind februari niet meer terug te vinden.


Het knipsel van de uitgebloeide vaste planten kun je, kort geknipt, eveneens in de borders laten liggen.
Veel mensen hebben een of andere compostbak waarin ze hun tuinafval verzamelen en, al dan niet met gebruik van een compostversneller, hun eigen compost maken. Blad, mits fijn gemaakt, kan door het overig afval vermengd worden. Als alternatief kun je blad in plastic zakken doen en deze tegen uitdroging goed sluiten. Met wat geduld krijg je dan prachtige bladcompost, wel kan het een jaar of twee duren voor het zover is. Gebruik van eikenblad wordt, omdat het looizuur bevat, doorgaans afgeraden.


Tuinafval is zo gebruikt, geen afval meer, maar voeding voor je tuin. Gratis en voor niets nog wel!

Reacties: info@deventer.groei.nl

Meer berichten

Shopbox