Nieuwe column Jannah Wijffels: Florence aan IJssel

  Column

,,Er is geen stad in Nederland die je zo mooi ziet liggen vanuit de trein als Deventer." Deze uitspraak van mijn moeder zat in mijn jonge geheugen gekerfd.

Toen ik later, als 20-jarige, voor het eerst vanuit Utrecht langs Deventer reisde, wist ik meteen wat ze bedoelde.

Mijn zwak voor deze stad was geboren. 30 jaar later sta ik bij de opening van 'Deventer 1250' op de Welle tussen 10.000 Deventenaren met een lichtje naar de fotograaf te zwaaien.

Het is nu ruim een jaar geleden dat ik hier ben komen wonen. Op zoek naar meer leef- en ademruimte, ontdek ik dat niet alleen de ligging en omgeving van Deventer betoverend is, ook de binnenstad is on-Nederlands mooi.

De eerste keer dat ik dat zag, was het hoog zomer. Ik wandelde bij het vallen van de avond over de Grote Poot en waande me in Italië: het geluid van de overscherende zwaluwen weerkaatste tegen de stenen gevels die nog bloosden van de middaghitte.

Overal terrasjes, waar mensen in lichtgekleurde overhemden en blote jurkjes aan piepkleine tafeltjes pizza en garnalen aten.

Ik heb inmiddels alle seizoenen meegemaakt en geniet nog elke dag van deze stad. De meeste Deventenaren zijn zelf ook heel tevreden, heb ik gemerkt. Meestal roemen ze de mooie balans tussen culturele activiteiten en de bescheiden omvang. En zo is het.

Tijd om daar eens een wekelijkse column aan te wijden, dachten ze bij de Deventer Post. Aan mij de eer het spits af te bijten.

Meer berichten