Logo deventerpost.nl


Column Jannah Wijffels: 'Wassende' rivier

  Column

Dat een gracht door het centrum van een stad iets anders is dan liggen aan een rivier, ontdekte ik toen ik vanuit Utrecht naar Deventer verhuisde.

Het water komt uit dezelfde bron, maar in de Utrechtse grachten stijgt het -door menselijk ingrijpen- bij lange na niet zo sterk als ik het dit jaar bij de IJssel heb gezien. Wat een massa! Dan zakt het een beetje en denk je: alles wordt weer gewoon. Maar nee hoor, dan stijgt het weer.

Doorweekte oevers, zompig als sponsen, kwetsbaar. Boomwortels die hun houvast verliezen, muizen die het hogerop zoeken en torenvalkjes die als gevolg daarvan pal boven het fietspad op de dijk hangen te bidden. Stel trouwens dat Rijkswaterstaat die 'ruimte voor de rivier' nog niet had gecreëerd….daar moeten we nu toch niet aan denken?

Wonen aan het water brengt ook andere ervaringen met zich mee, zoals schone lucht. Zeker als je benedenwinds ligt, zoals Deventer. De wind komt namelijk vaak uit het westen en dan schijnt zij te worden gefilterd door de rivier. Bovendien ligt de hele Veluwe daar nog voor, dus genoeg tijd om stofdeeltjes en onwelriekende gassen te laten oplossen, verwaaien en af te voeren.

Het viel me al op van de zomer toen ik mijn was buiten had laten drogen. Het rook fris! In Utrecht rook de was eigenlijk altijd een beetje vreemd. Ook de kleren van mijn dochter, als ze uit school thuiskwam na haar lange fietsrit: een heel eigenaardig luchtje, uitlaatgassen vermoedelijk. Toen ik dat ontdekte, dat van die schone was, viel het me vaker op: het ruikt hier echt veel beter. Niet zo gek dat ik uit de Randstad weg wilde.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox