Column Jannah Wijffels: Examentijd

  Column

Deze week is het weer begonnen: de eindexamens van het voortgezet onderwijs. Een periode die bij mij gekoppeld is aan warme dagen en bermen vol fluitekruid. Ik heb een dochter die in 6 VWO zit, dus ik maak het weer even van dichtbij mee.

Ik bewonderde haar discipline: dag in dag uit zat ze 's morgens en 's middags te blokken. Ook met dat prachtige zomerweer. Het zou ook eens niet. Mei heeft vaker van die hoge temperaturen. Ook toen dit meisje 18 jaar geleden werd geboren, half mei: het was rond de 30 graden.

Ik herinner me een foto van mijn oudere zus uit 1979. Ze zit in bikini in een tuinstoel op een rustig plekje in de zon, met een leerboek op schoot. Ik vond dat overigens geen prettig vooruitzicht. Het leek me het begin van het einde van de onbezorgde jeugd. Daarna ging je studeren of werken en welke student of volwassenen zag je nog buiten spelen, spontaan? De tijd dat je nog geen plannen hebt met de dag en alles open ligt, kwam dus ooit ten einde?

Gelukkig werd die soep later niet zo heet gegeten. Maar als ik naar mijn dochter kijk, zie ik dat 'school' wel een wissel trekt op jongeren. Authenticteit, creativiteit, zelf nadenken, sociale vaardigheden…het komt er maar bekaaid af in het onderwijs. Het is een ijverige meid, maar ze is ook heel creatief en inventief. En ze heeft een subtiel soort humor. Doordat ze zich heeft aangepast aan de normen van haar generatie, zijn sommige van deze eigenschappen nogal ondergesneeuwd geraakt.

Ik ben blij dat ze niet meteen gaat studeren. Ze gaat eerst een jaar haar eigen spoortje volgen. Geheel haar eigen keus. En daar ben ik nog trotser op dan op het vooruitzicht dat ze straks met dat diploma onder de arm, handenschuddend langs het lerarenteam loopt. Nou ja, dan zal ik ook wel glunderen hoor.

Meer berichten