Foto: Foto:

Column Jannah Wijffels: De heetste dag

  Column

Vrijdagmiddag : ik houd het thuis niet meer uit. Met een stijve nek van de ventilator die dag en nacht draait, stap ik op mijn fiets op zoek naar airco. De hitte buiten is op haar hoogtepunt. Het is opvallend rustig. De autobanden rollen stroperig over het wegdek. Ik zie een witte paraplu over een kinderwagen en een meisje dat haar gestreepte badpak nog aan lijkt te hebben met daaroverheen een hoog opgetrokken boxershort.

Bij Bagels is het goed toeven en na een uur of wat loop ik de Brink op. Bij de fontein moet ik denken aan die tekening van Lies Kortenhorst waar de fontein uitmondt in een brede vaart die onder de Waag door gaat. Ik buig af naar de Bergkerk en ontdek dat daar ook airco is. Vervuld van alle Deventer kunst, waggel ik later naar buiten.

Ik eet thuis iets en rond 20 uur ga ik zwemmen in de luwe zijarm van de IJssel onder de spoorbrug. Ik verheug me op de maansverduistering deze avond. Het water is fluweelzacht en net fris genoeg om af te koelen. Ik bedenk me dat ik vanaf de brug nog beter uitzicht heb op het hemelwonder. Ik blijk niet de enige. Druppelsgewijs vult het fietspad zich met camera's op statieven. Maar geen maan.

Het is de smog, zegt Dorus, een telg uit de Deventer Klunder-familie. Terwijl we aan de praat raken, zie ik opeens, heel vaag een klein roze-rood rondje. Ik blijk de eerste van de brug die hem ziet. Tegen elven keer ik huiswaarts. Dan, om 23.45 uur, het echte wonder: een volle maan, half in het licht, half in de schaduw. Wat een mazzel dat er in Deventer alleen maar smog was.

Meer berichten