Foto: Foto:

Column Jannah Wijffels: De ander

  Column

Vrijdag 21 september is er een Vredesmars en een Vredesmiddag in Deventer. Ik leid één van de vier loopgroepen die, al zingend, uit vier windrichtingen samenkomen op de Burgemeestershof. Veel vrienden en bekenden lopen mee. Ik hoop dat er ook heel veel voor mij onbekenden mee gaan lopen. Mensen die ik in mijn dagelijks leven niet zo snel ontmoet. Dus: kent u mij niet? Dan bent u bij deze van harte uitgenodigd. Om 11.15 uur verzamelen we op de vier vertrekpunten. Ik vertrek vanaf het Vogeleiland.

Je verplaatsen in de schoenen van een ander. In de huid kruipen en het gezichtspunt van de ander zien. Volgens mij is dat de meest urgente uitdaging van deze tijd. Afgelopen week deed ik een cursus 'overleven in het bos'. En dat was op z'n zachtst gezegd heel leerzaam. We leerden ons o.a. verdiepen in het gedrag van dieren, zodat je weet hoe je je kunt beschermen of hoe je hun waarschuwingssignalen kunt oppikken zodat jij ook gewaarschuwd bent. Zo leerden we bijvoorbeeld sluipen als een vos en kijken als een winterkoninkje.

Op deze cursus trof ik naast natuurliefhebbers ook militairen en topsporters. Mensen die elk een ander lijstje hebben van 'de meest belangrijke dingen in de wereld'. Ook dat was erg leerzaam. Hoe reageert een militair op tegenslag? Hoe gaat een topsporter om met een gewond dier? En hoe gaan stoere mannen om met gevoelige vrouwen die de stem van Moeder Aarde vertolken?

Je verplaatsen in een standpunt dat niet direct het jouwe is. Dat is volgens mij wat we moeten beoefenen. Veel vaker. Zodat we leren van elkaar. Zodat we ook eens een andere strategie kiezen. Zodat we begrip krijgen voor de keuze van een ander.

Meer berichten