Foto: Foto:

Column Jannah Wijffels: Turkse bruiloft

  Column

Zondagmiddag was ik getuige van een Turkse bruiloft. Ik was op weg naar de bushalte. Op de stoep stond een gezellige groep mensen van alle leeftijden. Er werd getrommeld op een davul en er werd een zurna (blaasinstrument) bespeeld.

Ik zag mannen dansen in een have cirkel, de armen geheven. Later zag ik dat de andere helft van de rij uit vrouwen bestond. Allen dezelfde dans, allen in hetzelfde ritme. Een heel aanstekelijk ritme. Zo aanstekelijk dat ik mee wilde doen. Maar ik durfde niet.

Ik had mijn framedrum, een tar, bij me, een instrument dat haar oorsprong in de Arabische cultuur heeft. Ik had hem zo uit de hoes kunnen halen, maar ik bleef van een afstandje staan kijken. Toen de muziek stopte, liep ik door naar de bushalte. Een vrouw met een zwaar accent kwam er ook bij staan. Ze vond het jammer dat de muziek net gestopt was. 'Leuk.' zei ze, 'Andere cultuur'. 'Ja,' zei ik, 'ik zou bijna meedoen'. Ze keek me wat verrast aan. Misschien dacht ze dat ik een grapje maakte.

Ik snap Henk van Glabbeek steeds beter, de muzikant uit Deventer die ook de One World Jam organiseert. Hij is geïntrigeerd door Arabische muziek en brengt mensen uit verschillende culturen samen. Mij spreekt het ook steeds meer aan. Het tafereel zag er zo vreugdevol uit. Zo rijk. Wat doen mijn familie en vrienden als mensen gaan trouwen? Wat is typisch Nederlands? Ik ken geen vergelijkbaar muziek- en dansritueel en onze eigen volksmuziek heb ik nooit zo boeiend gevonden.

Nu zoek ik een groep of gelegenheid in Deventer waar traditionele Turkse en/of Arabische muziek wordt gemaakt en waar wordt gedanst. Waar ik onopvallend aan mag schuiven, me lavend aan deze rijkdom.

Meer berichten