Foto: Foto:

Column Jannah Wijffels: Filmhuis

  Column

Superblij met de regen afgelopen week. Helemaal gerustgesteld dat de vochthuishouding van het land wordt hersteld. Tevens een goede smoes om overdag naar de film te gaan. In Filmhuis De Keizer draaien ze 7/7 goede films. Je kunt gewoon op een doordeweekse dinsdagmiddag wegzakken in het rode pluche en je mee laten voeren naar andere werelden en vervlogen tijden.

De jaren '70, in ons geval: ik keek met een vriendin naar 'On the basis of sex'. Een film over een vrouwelijke advocate die de discriminatie tussen mannen en vrouwen in de grondwet in de V.S. aankaart. Onze heldin slaagde er in het eerste proces te winnen dat de opmaat vormde voor een grondwetswijziging.

Geheel 'beneveld' door haar overwinningsroes rolden we de zaal uit. Het was inmiddels over vijven. Haar gezin riep en ik spoedde mij ook naar mijn avondeten. Lopend langs het station voelde ik mij nog steeds een beetje strijdlustig en onder de indruk van dit waar gebeurde verhaal. Al die vrouwen en mannen die voor ons hebben gestreden. Dat wij kunnen genieten van onze vrijheden, zoals stemrecht en carrièrekansen vind ik hoe langer hoe minder vanzelfsprekend.

Waren we niet een beetje ingedut als het gaat om rechtvaardigheid? Er valt namelijk nog zoveel recht te trekken: gelijke beloning van vrouwen, bedrijven die evenveel belasting betalen en ga zo nog maar even door. Gelukkig komt er steeds meer in beweging: klimaatmarsen, gele hesjes. Nu het politieke midden nog: pikt u het dat uw partij is gesponsord door Monsanto-Bayer? Nee toch! Duik er maar eens in. Zie onder meer. journalistenplatform 'Follow the money'. De industrie heeft langere armen dan we voor mogelijk hielden. Het komt allemaal bovendrijven. Ik ben dan wel geen advocate, maar ik kan er wel over schrijven.

Meer berichten