De Groei&Bloei voorbeeldtuinen bij zorgkwekerij Het Nieuwe Veld zijn door iedereen te bezoeken.
De Groei&Bloei voorbeeldtuinen bij zorgkwekerij Het Nieuwe Veld zijn door iedereen te bezoeken. (Foto: )

Tuintips voor mei van Groei&Bloei Deventer

  Column

Deventer - Voor menig tuinier vormen de ijsheiligen, die dit jaar van 11 tot 14 mei vallen, de overgang van vorstgevoelige lentedagen naar meer zomers getinte dagen.

door Cor Koppert

Weliswaar kan er na de ijsheiligen nog steeds nachtvorst optreden, dus blijf alert voor uw vorstgevoelige planten. Hebt u inmiddels dahlia's, canna's of andere zomerbloeiers, die vorstgevoelig zijn, geplant en komen hun uitlopers al boven de grond, dan kunt u ze bij vorst aan de grond het beste beschermen met een omgekeerde bloempot. Groepen kunt u ook met (vlies)doek afschermen. Voor kuipplanten is het vaak al voldoende om ze ter bescherming tegen de gevel van uw huis te zetten.


De ijsheiligen zijn mogelijk de oudste begrippen uit de volksweerkunde en iedere tuinier (en kweker) houdt er rekening mee. Hebt u plantjes voorgezaaid, dan kunnen die nu de volle grond in. Wel raad ik u aan ze enkele dagen op een beschutte plek aan de buitenlucht te laten wennen. Afharden heet dat in het jargon. Zorg er wel voor dat ze niet direct in de volle zon komen te staan. Hebben ze zich eenmaal gevestigd in de volle grond en zijn ze zo'n 15 cm lang, dan kunt u ze toppen om ze bossiger te maken. Dit bossiger maken noemen we ook wel het laten 'uitstoelen' van een plant. Een bijkomend voordeel is dat later minder (of geen) steun nodig is.


Kuipplanten kunt u het beste nu verpotten. Schud daarbij de oude verarmde aarde zoveel mogelijk uit de kluit voordat u de plant in nieuwe grond terugzet. Water ze goed in, zodat wortels en aarde goed contact maken. Oude scheuten kunnen tegelijkertijd ter verjonging worden teruggesnoeid.


Hebt u uw gazon nog niet geverticuteerd, dit kan nog steeds, maar doe het bij voorkeur wel bij groeizaam weer. Dan herstelt het gazon zich snel, zeker als u er direct na het verticuteren wat organische mest over strooit. Meestal is 1 per 10 m2 voldoende. Kale plekken kunt u nog doorzaaien; na het zaaien licht doorharken en zo mogelijk vochtig houden.


Tenslotte wil ik u nog wijzen op de Groei&Bloei voorbeeldtuinen bij zorgkwekerij Het Nieuwe Veld. Deze zijn nu ingeplant met veel soorten uit ons '26 plantenplan', allemaal planten die passen bij onze grondsoort en het hele jaar door voor een aantrekkelijke tuin zorgen. De tuinen zijn alle werkdagen toegankelijk, zie voor de route de borden vanaf de parkeerplaats.

www.deventer.groei.nl

Meer berichten