Rozen doen het dit voorjaar in het algemeen goed. Zaak is nu wel ze van voldoende voeding die de bloei stimuleert, te voorzien.
Rozen doen het dit voorjaar in het algemeen goed. Zaak is nu wel ze van voldoende voeding die de bloei stimuleert, te voorzien. (Foto: )

Tuintips voor juni: snoeien na de langste dag

  Column

Vorige maand schreef ik over de 'ijsheiligen' als een markeringspunt voor tuinliefhebbers, ook deze maand kennen we zo'n markering, namelijk de 'langste dag'.

Door Cor Koppert

Immers na deze dag worden de dagen weer korter en het teruglopen van de hoeveelheid licht remt de groei van bomen, struiken en vaste planten. Een algemeen advies voor het snoeien (scheren) van groene hagen is dan ook hiermee te wachten tot na de langste dag. Bij het snoeien van bomen na de langste dag, zeker bij fruitbomen, worden in de zomer minder waterloten gevormd dan bij snoei in het vroege voorjaar. Uiteraard probeer je dan vruchtdragende takken te vermijden.

Een vaste plant die zich hierdoor niet geremd voelt is de Wisteria. Deze groeit de hele zomer ongeremd, zodat ik zeker één keer in de maand de lange scheuten tot op ca 20 cm terugsnoei. Ook de druif vergt regelmatig onderhoud. Neem in eerste instantie de eerste uitlopers vanaf de gesteltakken tot op twee tot drie knopen terug. Meestal ontwikkelen zich hieraan dan een of twee trossen. Daarna neem ik nieuwe uitlopers steeds tot één knoop terug.


Struiken die inmiddels gebloeid hebben, kunnen nu worden verjongd. Verwijder daarbij (deels) de overjarige houterige takken tot een of meerdere jonge uitlopers, zo'n 30 cm boven de grond. Deze ontwikkelen zich dan tot stevige takken die komend jaar weer voor bloei zorgen. Dit kan bij onder meer Weigelia, Forsythia en Ribes.

Vaste planten die sterk gegroeid zijn en later in het seizoen bloeien kun je bossiger maken door ze voor de langste dag voor een derde of de helft terug te knippen. Planten die zich hiervoor goed lenen zijn bijvoorbeeld Ridderspoor, Phlox en Monarda. Maar het werkt ook bij Dahlia's. Rozen doen het dit voorjaar in het algemeen goed. Zaak is nu wel ze van voldoende voeding die de bloei stimuleert, te voorzien. Deze is bij voorkeur rijk aan kalium. Verder de uitgebloeide bloemen regelmatig wegknippen tot het eerste blad met vijf deelblaadjes (zie foto). Zo blijft de plant nieuwe knoppen ontwikkelen.

www.deventer.groei.nl

Meer berichten