Foto:

Column Jannah Wijffels: Waagmeisje

  Column

Er komt een onvervalste Deventer Musical in de schouwburg volgend jaar: Meisje van de Waag. Een verhaal dat zich in het Deventerse afspeelt aan het begin van de 20e eeuw. De eeuw van mijn grootouders. Alles was nog mogelijk. Er zouden nog twee wereldoorlogen komen en de industriële revolutie was nog maar net op gang. De handel met het Oosten bloeide en maakte steden als Deventer groot. Met de kennis van nu weten we dat we ook veel verstoord hebben met onze handelslust. Ik ben heel benieuwd hoe dit alles is verwerkt in het verhaal.

De audities waren afgelopen weekend. Ik had me aanvankelijk opgegeven maar ik realiseerde me dat ik met alle leuke plannen die ik heb, onherroepelijk in de knoop zou komen. De regisseur, Wilma Licht uit Deventer, oogt (op internet) als een zeer sympathieke, van wanten wetende vrouw. Wordt een heel leuk project.

De musical is een cadeau van onze Schouwburg aan de stad. De Deventer Schouwburg bestaat komend jaar 150 jaar. Ik hoop dat ze het haalt, die verjaardag, want onlangs kreeg ik een verzoek tot ondertekening van een petitie in mijn mailbox: voor het behoud van de Deventer Schouwburg.

Dat zou begin 20e eeuw ondenkbaar zijn. In die tijd ging iedereen regelmatig naar schouwburg en concertzaal. Mijn oma en haar familie gingen vaak wel meerdere keren per week. Arbeiders floten operaliederen tijdens het werk. Men liet zich massaal fotograferen in mooie kostuums op de kermis. Uit alle lagen van de bevolking hadden mensen toegang tot kunst en cultuur. Dat waren nog eens tijden. Hoe was dat in Deventer? Hoe zag onze cultuurstad eruit? Heel benieuwd naar Meisje van de Waag.

Meer berichten