Foto:

Column Jannah Wijffels: Allemaal boeken

  Column

De bus van 14.42 uur naar Bathmen. Ter hoogte van de schouwburg stapt een man in met een bijzonder bagagestuk: een zwaarbeladen plastic krat op een laag wagentje. "Tja", verontschuldigt hij zich, "boekenmarkt hè."

Ik woon nu al drieënhalf jaar in Deventer maar de boekenmarkt had ik nog niet meegemaakt. Meestal zit ik elders in Europa zo midden in de zomer. Heel toevallig ben ik deze zondag in de stad dus neem ik de gelegenheid graag te baat.

Het eerste wat opvalt is de afwezigheid van harde geluiden. Drommen mensen van divers pluimage stiefelen langs de kraampjes. De gemiddelde leeftijd is rond de 50. Ik zie ook jongeren en gezinnen met kleine kinderen. Een jongetje laat zijn kleine dinky toy over een oud sprookjesboek rijden. Vader grijpt pratend in.

Er liggen vele oude schatten uitgestald die inderdaad kwetsbaar zijn. Een genot voor elke liefhebber van antiek en oude wijsheid. Ondanks mijn stellige aanname dat ik er niet rondloop om een boek te scoren, word ik verleid. De ene na de andere interessante cover trekt mijn aandacht: 'Kwetsbare talen' en een 'Winterboek' uit 1935 met diverse lectuur zoals het dan al heet; een soort voorloper van de leesmap.

Al snel ga ik voor de bijl. Mijn oog valt op een geïllustreerde poëzie- en liedtekstenbundel van Guido Gezelle. Zijn Oud-Vlaamsche lofzang op de natuur doet me aan mijn moeder denken. 'Ik zal het haar cadeau doen', zo praat ik mijn aanschaf goed.

Als ik met de bus de stad verlaat, kan ik bijna voelen hoe ze glimlacht, de stad, hoe haar hart opveert. Ze doet haar ogen dicht, haalt diep adem en ademt lang en tevreden weer uit.

Meer berichten