Column Jannah Wijffels: Afslag 25


Foto:

Column Jannah Wijffels: Afslag 25

  Column

Ik ben de omgeving van Deventer een beetje aan het verkennen. Afgelopen zondagavond trof ik mijzelf aan rond een kampvuurtje met mijn geliefde en de mensen bij wie we een huisje huurden in de buurt van Laren, Gelderland. En wat voor huisje: grotendeels van hout, met houtkachel, en midden in het bos. De verhuurder is dan ook een echte bomenman en in zijn vrije tijd maakt hij snijplanken, krukjes, tafeltjes, buitenbankjes en kleine en grote huisjes van hout.

Toevallig staat dat huurhuisje annex natuurhuisje dicht bij de plek waar ik nu al een paar maanden 'woon'. Als je op de A1 afslag 25 neemt, kun je links naar Bathmen. Ga je rechts, dan kom je heel ergens anders. In een andere provincie ook, maar het landschap doet ook direct aan als een Gelderse streek. Daarbij vergeleken is het Sallandse toch wat braaf en ingetogen. Dat is althans mijn indruk. Maar soms zie je wat je wil zien.

Wat ik vooral ook aan het verkennen ben, is de mogelijkheid om in de natuur te wonen. Wat in Nederland met een krap budget geen sinecure is, maar ik word erg geïnspireerd door deze bomenman met zijn prototype boshuis.

Ik zie de ideale indeling van mijn toekomstige huisje reeds voor me: een bed op een verhoging waaronder je bergruimte hebt, een kachel waar je op kunt koken met een halfhoge muur/tegelwand erachter, een kleine doucheruimte in de hoek en een composttoilet buiten. Als raamkozijnen doe ik dan -net als hier- latjes waar nog een randje bast aan zit.

Ik staar van het kampvuur naar de sterrenhemel boven ons. De Melkweg is hier goed te zien. Terwijl de anderen lekker doorpraten, zie ik een vallende ster. Eén keer raden wat mijn wens is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden