Foto:

Column Jannah Wijffels: Ze gaat studeren

  Column

'Ha paps en mams, ik ben gisteren mijn telefoon kwijt geraakt.' Zo begon het mailtje van onze jongste van 19 die net aan haar studie is begonnen. Het was tijdens de introductieweek.

Eerst noemen ze je nog mamma. In hun mobiele telefoons kom je terecht als mam en nu is het dus mams geworden. Als ze je zo gaan noemen, dan weet je het: ze zijn uitgevlogen.

Ze doet psychologie in 'Nimma', studententaal voor 'Nijmegen'. Nijmegen is namelijk te lang. Net als Utrecht, dat door studenten 'U' of 'U-tje' wordt genoemd. Het typt wel makkelijk weg inderdaad.

Ze vond per 1 september een klein kamertje in een fijn studentenhuis. Een droomstart. Kort geleden fietste ze nog elke dag naar de middelbare school. Nu weet je bij God niet meer waar ze uithangt, behalve dan dat het ergens in Nimma is.

Ik vind het heerlijk. Ik geniet van deze mijlpaal. Als de dag van gisteren herinner ik me hoe ik mij voelde, de eerste weken op de 'uni'. Ook herinner ik me dat ik door de gangen liep en bedacht dat mijn ouders nu echt niet meer wisten waar ik was de hele week en dat ik dat heel stoer vond. Wat me wel een beetje tegen viel was elke dag zorgen dat je genoeg in huis had voor een gezonde maaltijd en andere benodigdheden.

Gelukkig vond ze haar I-phone een paar dagen later terug 'in de club'. Ze begon dus zonder veel problemen aan haar eerste hoor- en werkcolleges. 'Heb je het goed?' app ik tijdens die eerste collegeweek. 'Heel erg' krijg ik terug. Of ze ook gezond eet enzo, dat hoor ik misschien later nog wel eens.

Meer berichten