Foto:

Column Jannah Wijffels: Schuilen

  Column

Herfst in Nederland. Dan is het zaak om een goed heenkomen te hebben dat niet al te vochtig wordt en waar je het warm en behaaglijk kunt maken. Zelfs in een caravan of woonwagen is dat nog een uitdaging. Ik ben dus blij met mijn appartementje.

Er liggen noten te drogen: walnoot, tamme kastanje en hazelnoot uit Bathmen. Vanaf december kan ik ze kraken. Zojuist de laatste kilo van vorig jaar van hun schilletje ontdaan. Ik stop de gepelde noten in potten tegenwoordig want er kwam spint in: meelwormen die zich door de noten vreten en zich ontpoppen tot witgrijze motjes met zwarte kopjes die dan gezellig door je keuken fladderen.

Ik zag ook appelbomen op de camping en hier en daar een peer. De peer had alles in juli al gegeven. De appels waren onlangs pas rijp. Een mooi voorraadje ligt in een schaal in de keuken.

Van de week keek ik nog even bij het 'scholierenappeltje' hier vlak bij mijn huis. Vorig jaar schreef ik er al over, dat boompje langs het spoor. Ik wrong mij weer tussen het dichte struikgewas. Plots stuitte ik op een persoon in een slaapzak. Hij lag te slapen en bewoog zich niet. Ik rook alcohol en zag kapotte flessenhalzen.

Ik schrok me een hoedje en maakte dat ik weg kwam. Thuis vroeg ik me af wat die persoon liever zou willen: dat ik hulp zocht, of dat ik zijn plekje geheim zou houden. Later heb ik de wijkagent op de hoogte gebracht. Ze hebben hem nog niet kunnen vinden, zo blijkt, terwijl ik al een paar keer heb aangeboden de plek te wijzen. En het wordt natter en kouder. Arme ziel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden