Foto:

Column Jannah Wijffels: Non-product

  Column

Zegeltjes sparen voor de gratis boodschappenbox van Ekoplaza. Ik en veel van mijn vrienden doen dat. Voor een eenpersoonshuishouden is het meestal lastig om de spaarkaart vol te krijgen. Dan plaatsen we een oproepje op facebook in de groep 'zussen in en rond Deventer'. Of we vragen even rond bij de buren. Zo vroeg één van de 'zussen' onlangs weer om zegeltjes. Ik reageerde dat ik daar ook wel interesse in had. De vraagster had eerste keus en toen bleven er nog een paar zegeltjes over. Ik sprong op de fiets en haalde de rest op. Zo ontmoet je nog eens een nieuwe 'zus'.

Het voelt een beetje alsof je een kerstpakket krijgt: je vouwt de paarse doos open en treft allerlei leuke en verrassende producten aan. Niet alles is even bruikbaar natuurlijk. Zo heb ik iets gevonden wat ik van mijn lang zal ze leven nooit zou kopen. Zo'n product waarvan je afvraagt waarom ze het überhaupt maken.

Soms kom je zo'n ''non-product'' ergens tegen en een paar jaar later blijkt pas hoe nuttig het is. Dat overkwam mij bij 'geiten-creme-fraiche' of bij 'boekweitflakes': de eerste keer dat ik die zag staan in het schap, moest ik heel hard lachen.

In de boodschappenbox van afgelopen week zat een doosje met 6 zacht-plastic 'fles-zakjes' appelmoes zonder suiker. Iets wat kinderen mee naar school krijgen voor in de pauze. Het is ook best lekker, maar, wees eerlijk: na 4 seconden is het op en gooi je het plastic builtje, inclusief tuit met schroefdopje bij het afval. Is dat al dat plastic waard? Appels hebben van nature al zo'n mooie verpakking mee gekregen: stevig, gezond en biologisch afbreekbaar. Asjemenou, laten we dit eren en het leven niet ingewikkelder maken dan het al is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden