Foto:

Column Jannah Wijffels: Duit in de zak

  Column

Sinterklaas als politieke kwestie. Ik houd mij meestal ver buiten de discussies in deze columns. Onze gemeente kiest wel. Op de landelijke radiozender vernam ik dat de gemeente Deventer zich uitspreekt vóór roetvegen door voorwaarden te stellen aan de subsidies. Een stap die niet veel gemeenten durven te zetten. Er kwam dan ook veel reactie op.

Allereerst begrijp ik die verontwaardiging wel: tradities an sich zijn onschuldig. Die kun je niks verwijten. Op een iets dieper laagje voelt iedereen wel dat er een pijnlijke geschiedenis wordt geraakt door een witte heilige met zwarte knechtjes. Degenen die vinden dat dit niet pijnlijk is en heimelijk vinden dat het zelfs zo moet blijven, zijn meestal de grootste voorstanders voor zwarte pieten. Maar zij beroepen zich op de eerste laag: de onschuld van de traditie.

Daaronder ligt de derde laag van 'hoe ga je met elkaar om?' De laag waar compassie huist en oog voor het geheel. Daar waar je overweegt om een traditie aan te passen omdat je het onnodig vindt om een ander te beledigen. Vanuit dat standpunt maak je ook geen aanstootgevende cartoon van een moslim, een vrouw (of man) of een gehandicapte.

Via 'persvrijheid' kom je dan op laagje vier terecht: die van de vrije meningsuiting. Daar gaat het over het recht om een denkbeeld te hebben dat afwijkt van de norm of van een geloof. Maar kijk je daar weer onder, ontdek ik zelfs een vijfde laag, die eigenlijk zoveel wil zeggen als: we geven allemaal wel eens aanstoot en we zijn allemaal wel eens beledigd. Dat kun je niet altijd voorkomen. Je kunt wel de dialoog open houden. Handig dan om te weten vanuit welke laag je communiceert.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden