Foto:

Column Jannah Wijffeks: Bom die barst?

  Column

Moe van het jaar en de donkere dagen, lig ik op de bank. Het is een uur of 7 's avonds. Buiten op straat hoor ik mannenstemmen. En dan: een enorme knal. Pal voor mijn huis. Een ontploffing die me doet denken aan oorlogsfilms; zo één waarvan mensen die echt een oorlog hebben meegemaakt de schrik om het hart slaat. Zelfs ik, verwend met een heel leven vredestijd, verstijf. Even later zie ik op Facebook een oproepje van Danny Hanekamp: "teken de petitie tegen het vroegtijdig afsteken van vuurwerk in Deventer". Hoe synchroon.

Ik veronderstel dat de meeste trouwe lezers van mijn stukjes in deze krant gemakkelijk te overtuigen zijn om deze petitie te tekenen. Waarom eigenlijk? Even uit de losse pols een lezersprofiel: u bent man of vrouw (allicht), u bent een natuurliefhebber (wie niet, zou je nog kunnen zeggen) en u houdt van lezen (aha!).

Dat zegt echter nog niks over uw potentiële weerzin tegen vuurwerk. Maar enig sociaal bewustzijn is u waarschijnlijk ook niet vreemd en dat kan ik van veel knallende lieden niet beweren. Trouwens: het wel of niet bezitten van een huisdier zegt ook niks. Er zijn genoeg hondenbezitters die graag een lontje afsteken.

En precies daar is een kans voor de petitie, want mensen met dieren zijn wellicht nog over te halen om van gedrag te veranderen. Door ze steeds te wijzen op het beeld van die lieverds die elk jaar een maand lang onder het bed wegkruipen, met grote angstogen en de oren in de nek. Dus mensen: stuur de petitie door, met name naar degenen met een huisdier.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden