Foto:

Column Jannah Wijffels: Pleepapier

  Column

Vrijdagmiddag bij Dirk op het Broederenplein. Ik schuil voor de regen onder het afdak boven de ingang. Ik overweeg nog een boodschapje te doen, maar stuit bijna letterlijk op een muur van drukte. Na een minuut stap ik onverrichte zake terug de regen in.

Door hamsteren ontstaat schaarste. Dit bizarre gegeven is ons deze week glashelder voorgespiegeld. Het helpt ons te begrijpen hoe het zover met ons heeft kunnen komen als het gaat om de huidige problemen van overbevolking en klimaatverandering. Precies: door te hamsteren. Door meer te nemen dan je nodig hebt. Meer te pakken dan de aarde je simpelweg kàn geven.

Dat alles met elkaar samenhangt is momenteel zo voelbaar dat je er wel naar MOET kijken. Ik net zo goed als iedereen die nu stapels pleepapier en pasta in huis heeft. We hebben als westerlingen nooit serieus overwogen om onze rijkdom eerlijk te delen. Daar hadden we altijd goede redenen voor.

Maar weet je wat echt op raakt? Die goede redenen. We zijn er bijna doorheen. We zijn zo verbonden met alles wat leeft en groeit, dat delen de enige optie is.

Laten we klein beginnen: door in Deventer bijvoorbeeld kerken open te stellen voor iedereen en het debat aan te gaan: hoe verdelen we onze welvaart? Niet alleen onderling in een stad als Deventer, maar ook ten opzichte van bijvoorbeeld onze partnerstad Sibiu in Roemenië. En daarin dan heel radicaal durven te zijn. Onze stad als inspirerend voorbeeld. Opnieuw.

Overigens….WC-papier? Echt? Als ik iets kan missen is het dat wel. Zolang er water is… in India en Indonesië doen ze niet anders.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden