Column Jannah Wijffels: Kapjeswelle


Foto:

Column Jannah Wijffels: Kapjeswelle

  Column

Uitspraken van kinderen zijn heerlijk. Mijn dochter las op 6-jarige leeftijd de letters op een zakje dat naast de spiegel hing. Mama, waarom staat daar ‘wat een schijfjes'!?

Zo zal er over 10 jaar misschien een kind uit Deventer zijn, die zich afvraagt of de gewoonte om mondkapjes te dragen, misschien is ontstaan op de Kapjeswelle. En of er dan ook een ‘Kapjesniette’ is. Het antwoord van zijn ouders is dan wellicht als volgt: ‘Ja, mijn kind, vroeger liepen daar mensen met mondkapjes op. De ene nog mooier dan de andere. Ze deden eigenlijk een soort wedstrijd wie de mooiste had. Kijken en bekeken worden, turend over dat kapje.

Want ja, na de eerste zelfgemaakte kapjes ontstaat er natuurlijk een enorme markt. ‘De kapjesmarkt’ wordt een begrip en ongemerkt zal het zowel de enorme handel erin beduiden, (die als vanouds gewoon weer gedomineerd wordt door import vanuit China) als de weekmarkten waar men verplicht is een mondkapje te dragen. Want na het OV stappen ook winkels en evenementen natuurlijk over op extra beschermende maatregelen.

Naast de trendy kapjes met glimlach-opdruk, zullen er doorzichtige mondkapjes op die markt komen. Handig voor leerkrachten, in het ziekenhuis en op het werkoverleg. Niet iedereen zal enthousiast zijn: het verbergen van je mond zal ook voordelen blijken te hebben, waardoor een doorzichtig mondkapje weer te bloot voelt.

Als iedereen is gewend, de kapjesmarkt verzadigd en de online kranten bol staan van andere dingen, zal er een onverwacht een bericht verschijnen: ‘De kapjes kunnen af’. Mensen zullen ontredderd zijn, zich kaal voelen en onthand zonder kap; zij zullen een hele garderobe hebben inmiddels. Wat moet daar dan mee?

Ach, zoals een oud Perzisch spreekwoord zegt: ‘This too shall pass’. Niets is voor altijd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden