Een aanrader is een mini-kiwi of kiwibes; deze geeft gemakkelijker vruchten dan een gewone kiwi.
Een aanrader is een mini-kiwi of kiwibes; deze geeft gemakkelijker vruchten dan een gewone kiwi. (Foto: )

De Eetbare Tuin, Column Groei & Bloei

  Column

Deventer - Al enkele jaren is de derde week in juni door de landelijke vereniging Groei & Bloei uitgeroepen tot Nationale Tuinweek. Elk jaar met een ander thema en met plaatselijk daarop aansluitende activiteiten. Het thema voor dit jaar was ‘De Eetbare Tuin’.

Door Cor Koppert

Helaas zijn vanwege het coronavirus alle activiteiten die voor die week gepland waren geannuleerd. Zo ook in Deventer. Omdat eten uit eigen tuin, juist nu, aan belangstelling gewonnen heeft, wil ik u via deze column wat suggesties aan de hand doen. 

En daarvoor hoeft u echt geen volkstuin te huren. Wat dacht u van hangende aardbeiplanten in een plantenbak aan een muur of schutting? Er zijn soorten waarvan u vanaf juni tot in de herfst vruchten kunt plukken. Of pluksla in een pot, container of vierkante meter tuin? In uw border kunnen sierlijke groenten zelfs een aanwinst zijn. 

In een eerdere column heb ik al eens gewezen op leifruit langs de muur of schutting. Deze groeiwijze kost weinig ruimte en zorgt tegelijkertijd voor een groene bekleding. Het kan een appel of peer zijn, maar op een zonnige, beschutte plek is perzik of abrikoos ook een optie. Wel eens een kiwi overwogen? Let er dan wel op dat deze tweeslachtig is. Een aanrader is een mini-kiwi of kiwibes; deze geeft gemakkelijker vruchten dan een gewone kiwi. Bekender is uiteraard de druif, waarvan tegenwoordig goede rassen, zowel blauw als wit, in de handel zijn. 

Bent u een liefhebber van bessen, dan is een doornloze braam of een Japanse wijnbes wellicht te overwegen. Een bessenstruikje in de border is ook niet te versmaden. Een kruisbes zal vanwege zijn doornen niet direct uw sympathie krijgen, maar ik kan u wel een witte aalbes aanbevelen. De schil is zachter dan van de rode, het vruchtvlees zoeter en de vogels herkennen ze niet. In veel tuinen zijn wel kruiden te vinden, is het niet voor het koken dan wel voor de thee. 

De meeste staan graag in de volle zon en hebben regelmatig water nodig. Omdat ze veelal uit Zuid-Europa afkomstig zijn, zijn ze niet of matig winterhard. Het is aan te raden om munt in een pot te kweken, omdat ze via ondergrondse uitlopers in uw border woekeren. 

Voor vragen/opmerkingen: info@deventer.groei.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden