Foto:

Column Jannah Wijffels: Nieuw goud

  Column

Onlangs belde een vriendin in nood: ‘ben je in Deventer?’ We hadden geluk: ik was thuis en had niks gepland. Maar… wat doe je in Corona-tijd als iemand zo overstuur is dat zij of hij je even heel hard nodig heeft? Gelukkig heb ik met deze vriendin een geheim pact. Iets wat de overheid dus niet mag weten: wij knuffelen elkaar soms, terwijl we geen deel uitmaken van hetzelfde gezin.

Hoe moet ik haar troosten als ze niet letterlijk op mijn schoot mag uithuilen? Je moet je tegenwoordig niet alleen afvragen met wie je knuffelt; je moet je er soms nog voor verantwoorden ook. Als je de overheid etc. wil geloven, neem je een groot risico als je ‘gewoon weer’ iedereen knuffelt.

Mensen die een relatie hebben, zullen het vast herkennen: vroeger maakte het niet uit wie je knuffelde. Pas als je seks had met iemand had dat mogelijk vervelende fysieke consequenties. Nu ben je opeens ook gezamenlijk verantwoordelijk voor al dan geen coronabesmetting in plaats van een SOA en moet je dus aan elkaar verantwoorden met wie je knuffelt.

Als je mazzel hebt, heb je daarin dezelfde norm. Maar wat als je partner juist veel vrijpostiger is? Of juist nog voorzichtiger dan jij? Precies: dat heeft consequenties voor jou. En als je pech hebt wellicht ook een vervelende consequentie voor je relatie.Hoe doen leerkrachten en BSO-medewerkers dat? Of mensen in de gehandicaptenzorg? Laat je een huilend kind op afstand? Dat trekt geen mens, toch?

‘Iemand om mee te knuffelen is het nieuwe goud’ stelde mijn vriendin. Nou wil ik best voor nieuw goud doorgaan, hoor, maar liever wil ik dat dit goud weer het nieuwe normaal wordt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden