Logo deventerpost.nl


Elk jaar gaat Agnes Schimmelpenninck, consulent cultuur van de Bibliotheek Deventer, op zoek naar aansprekende namen voor deelname aan Cursiefjes in de kroeg. De Hip is één van de locaties. (foto Auke Pluim)
Elk jaar gaat Agnes Schimmelpenninck, consulent cultuur van de Bibliotheek Deventer, op zoek naar aansprekende namen voor deelname aan Cursiefjes in de kroeg. De Hip is één van de locaties. (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Perfecte passages voordragen in café

  Cultuur

DEVENTER - Nico Dijkshoorn, Wim Daniëls, Arjen Lubach, Özcan Akyol, Herman Brusselmans en Ronald Giphart konden het in Deventer al als geen ander: een kroeg veroveren in een kwartier én weer doorrr…,,Maar het blijft altijd spannend hoe de sfeer is", vindt organisator Agnes Schimmelpenninck.

Door Rudy Brouwer

Elk jaar gaat Schimmelpenninck, consulent cultuur van de Bibliotheek Deventer, op zoek naar aansprekende namen voor deelname aan Cursiefjes in de kroeg. ,,De Boekenweek is voor schrijvers een drukke tijd, maar onze activiteiten in Deventer hebben wel zo'n status dat men hier heel graag wil komen."

En ook kroegen willen graag meedoen, merkt Schimmelpenninck. ,,Uitbaters zijn enorm enthousiast. We verkeren in een luxepositie; we hebben de locaties voor het uitkiezen. De vijf podia moeten op loopafstand zijn van elkaar. Dus op de Brink. En qua sfeer en indeling moeten de kroegen geschikt zijn voor zo'n literair evenement, met ook voldoende plekken voor het publiek."

Schrijvers die net een boek uit hebben, in de actualiteit zijn of goed passen bij het thema van de Boekenweek; ze staan al gauw op het lijstje van Schimmelpenninck en haar 'personal assistent' Ojon van Strijland. ,,Zoals dit jaar Heleen van Royen, in verband met het thema Verboden vruchten. Maar met iets jongere, debuterende schrijvers mikken we ook op jonger publiek. Dat pakt vaak leuk uit."

Zelf begeleidt ze op zondag 26 maart schrijver/columnist Henk van Straten. ,,Ik zie de andere vier dus niet. Met een beetje pech hoor ik vijf keer hetzelfde, al stemt elke schrijver zijn voordracht meestal wel af op de sfeer en het publiek."

,,Ik zie ernaar uit in Deventer voor te dragen", glundert Henk van Straten. ,,Ik heb er vaak lekker naar tweedehands boeken gespeurd. Nu in de kroeg, lekker biertje erbij, nog katerig van het Boekenbal de dag ervoor. Mijn boek Wij zeggen hier niet halfbroer is net uit, dus de perfecte passages om voor te dragen moet ik nog kiezen. Maar dat kan niet misgaan, want iedere passage is steengoed."

Vijf schrijvers (Heleen van Royen, Renske de Greef, Henk van Straten, Joost de Vries en Walter van den Berg) trekken op zondag 26 maart vanaf 14.30 uur in een carrousel langs vijf kroegen op de Brink: De Heks, De Heeren op de Brink, De Hip, Goesting en St. Tropez. De officiële opening van de Deventer Boekenweek is zaterdag 25 maart om 16 uur in de bibliotheek op de Brink 70. Meer info: www.deventerboekenweek.nl

Reageer als eerste
Meer berichten